Coronavirus

Trods problematiske dødstal er der ting, andre lande kan lære af Sverige, siger WHO

I Danmark skal en ekspertgruppe også undersøge håndteringen af coronavirus i landet, så vi er rustet til en ny epidemi.

Sverige har rundet 70.000 smittede, flere end 5400 er døde og landet er blandt de 10 værst ramte lande i Europa.

Samtidig besluttede den svenske regering 30. juni at nedsætte en kommission, der skal granske og se nærmere på, hvordan de svenske myndigheder har ageret under coronapandemien.

Og det er anbefalelsesværdigt - og mange lande bør lære af det. Sådan lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

- Sverige har gjort noget meget vigtigt ved at starte en undersøgelse for at forstå, hvordan strategien har fungeret. WHO værdsætter virkelig dette initiativ, som andre lande også burde lære af, siger generaldirektør i WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, til Svenska Dagbladet.

Endelig rapport skal ligge klar i 2021

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, sagde 30. juni, at coronakrisen har vist, at Sverige ”skal lære af dette coronaforår”, så Sverige og samfundet kan blive rustet til at møde en pandemi igen.

- Denne krise har tydeligt vist brister i vort samfund. Tusindvis af mennesker er døde, og endnu flere sørger over nære og kære familiemedlemmer, venner og bekendte, sagde statsminister Stefan Löfven på et pressemøde.

Kommissionen skal have en endelig rapport klar senest 28. februar 2021, og kommissionen nedsættes blandt andet, fordi mange - både fagfolk og lægmænd - har sat spørgsmålstegn ved regeringen og myndighedernes håndtering af epidemien i Sverige.

Det skyldes blandt andet, at landet aldrig har været helt lukket ned, hvilket har fået virussen til eksempelvis at nå mange plejehjem med mange døde til følge. I slutningen af juni registrerede Sverige med 9094 flest smittede på en uge, mens tallet var nede på 6282 ugen efter.

Dødstallet i Sverige nåede sit højdepunkt i april. Siden da er de faldet stødt. Dette er meget opmuntrende,

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO

Samme fald er sket i antallet af døde, hvor Sverige registrerede 140 døde. I midten af april var tallet ifølge WHO 681.

- Dødstallet i Sverige nåede sit højdepunkt i april. Siden da er det faldet stødt. Dette er meget opmuntrende, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus

Får endnu en ros

Tedros Adhanom Ghebreyesus og WHO understreger dog, at Sverige fortsat har en høj dødsrate per indbygger.

Og det er problematisk. Det siger Mike Ryan, der er chef for WHO’s katatrofeberedskab, til Svenska Dagbladet. Antallet af smittede går ned, men ”de (Sverige, red.) er aldrig lykkedes med at sænke kontakttallet”, lyder det.

Kontakttallet, tidligere kendt som smittetrykket eller reproduktionstallet, viser, hvor mange personer én smittet giver virussen videre til. Er tallet over 1 spreder virussen sig. Er det under 1, er virussen på tilbagetog. I Sverige har det hele tiden ligget omkring 1 eller over.

Ifølge Mike Ryan skal Sverige dog også have ros for det grundlag, som beslutningerne tages på, lyder det:

- Det er imponerende, hvordan de svenske beslutninger er taget ud fra videnskabelige fortolkninger af fakta og ikke politiske fortolkninger af fakta, siger Mike Ryan.

I Danmark har statsminister Mette Frederiksen (S) været i samråd for at forklare forløbet omkring nedlukningen, og 23. juni oplyste Folketinget, at en uvildig ekspertgruppe skal undersøge håndteringen af coronavirus i Danmark.

Resultaterne bliver efter planen fremlagt i januar 2021 og skal ruste Danmark forud for en eventuel anden epidemi.