Coronavirus

Hospitaler er fyldte i Texas – nu sender myndighederne advarsler via sms

USA er med 2,85 millioner smittetilfælde det land i verden, der er hårdest ramt.

Søndag slog delstaten Texas i USA en kedelig rekord, da man med 8258 registrerede det højest antal smittede på et døgn.

De mange smittede fylder på hospitaler over hele delstaten, og i Rio Grande Valley er 10 ud af 12 hospitaler nu fuldt belagt med coronapatienter.

Det fik i ugen op til fejringen af 4. juli myndighederne til at sende advarselsbeskeder til områdets borgere om, at der ikke var mere plads.

Og det samme vil ske i hovedstaden Austin og delstatens største by, Houston, i løbet af de næste to uger, hvis ikke, der sker noget drastisk.

Sådan lyder det søndag fra byernes borgmestre.

- Hvis ikke vi ændrer retning, vil vi inden for to uger nå den maksimale kapacitet for vores hospitaler, advarer borgmester i Austin, Steve Adler, søndag på CNN.

Borgmesteren advarede om, at det kan gå endnu hurtigere på intensive afdelinger.

Samme melding kommer fra Houston.

- Hvis vi ikke får styr på denne her virus meget hurtigt, vil vores hospitalssystem være i meget, meget store problemer i løbet af de næste to uger, siger borgmester i Houston, Sylvester Turner, i programmet Face the Nation.

Borgmester: - Hurtig åbning er skylden

Texas var én af de første delstater, der åbnede samfundet op igen.

Nu er flere end 195.000 smittet i delstaten. Og særligt genåbningen af samfundet bærer en stor del af skylden, mener Houstons borgmester, Sylvester Turner:

Vi begyndte at åbne for hurtigt

Sylvester Turner, borgmester Houston

- Vi begyndte at åbne for hurtigt. Og når du lægger det ovenpå alt andet, og alle de aktiviteter, der fandt sted, når folk begynder at socialisere igen, giver du virussen ny energi. Og det var her, at antallet af smittede begyndte at stige igen, siger Sylvester Turner til CBS News.

Og ingen skal føle sig sikre, advarer Sylvester Turner. Virussen vil ramme ”alle, der kommer tæt på”.

Ifølge New York Times har læger fra blandt andet hospitaler i Houston henvendt sig til hospitaler i New York for at få erfaring og gode råd. New York blev som en af de første byer og delstater hårdt ramt, da coronavirussen nåede til USA.

Texas’ guvernør, Greg Abbot, udstak torsdag en lov om, at der skal bæres ansigtsmasker på offentlige steder i regioner med flere end 20 smittede.

Frygter 100.000 smittede om dagen

USA er med 2,85 millioner smittetilfælde det land i verden, der er hårdest ramt.

Det viser tal fra Johns Hopkins University, der løbende følger antallet af raske, smittede og døde på verdensplan. Samtidig er 894.000 konstateret raskmeldte, mens 129.000 har mistet livet, mens de var smittet med covid-19.

Det går i den gale retning. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis det stiger til 100.000 om dagen

Anthony Fauci, det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme

De seneste tre dage er der ifølge WHO registeret flere end 50.000 smittede om dagen, og det tal kan blive endnu højere. Det sagde Anthony Fauci, der er direktør for det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, i Senatet i den forgangne uge.

- Det går i den gale retning. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis det stiger til 100.000 om dagen, hvis udviklingen ikke vender, sagde han.

Et decideret dødstal tør han ikke komme med.

- Men det bliver alarmerende, det kan jeg garantere.

Millioner af amerikanere har mistet deres arbejde, efter restauranter, butikker, frisører, koncerthaller, skoler og mange andre fik ordre om at lukke ned i foråret i et forsøg på at begrænse smitten.