Udland

99 procent af corona-tilfældene er harmløse, sagde Trump under 4. juli-tale

USA's præsident, Donald Trump, pralede med USA’s coronaindsats og langede igen ud efter venstrefløjen fra scenen foran Det Hvide Hus.

Der var fyrværkeri, flyshow, amerikanske flag, spydige kommentarer og beskyldninger.

Men de næsten 130.000 coronarelaterede dødsfald i USA blev ikke nævnt med et ord.

Sådan kan Donald Trumps tale i anledningen af USA’s uafhængighedsdag summeres op.

Han holdt den i nat dansk tid ved arrangementet 'Salute to America' - 'Honnør til Amerika' - på plænen foran Det Hvide Hus i Washington D.C., og præsidenten fortsatte den kurs, som han udstak aftenen før i sin tale foran Mount Rushmore i delstaten South Dakota.

- Vi er lige nu i gang med at besejre den yderliggående venstrefløj, marxisterne, anarkisterne, urostifterne, plyndrerne og folk, der i mange tilfælde ikke aner, hvad de laver, sagde Donald Trump fra scenen i Washington D.C.

Ved arrangementet 'Salute to America' - 'Honnør til Amerika' - på plænen foran Det Hvide Hus i Washington D.C., fortsatte præsident Trump den kurs, han udstak aftenen før i sin tale foran Mount Rushmore.

Præsidenten fordømte den bølge af statuenedrivninger, der er kommet i kølvandet på de store demonstrationer for sortes rettigheder og imod politivold efter drabet på George Floyd i maj.

Lyn-analyse

Det er ren valgtale. Donald Trump kæmper for at blive genvalgt til november, og det er meget tydeligt, at hans strategi går ud på at slå de her yderliggående venstreorienterede voldelige demonstranter sammen med almindelige moderate demokratiske vælgere. Det er den dagsorden, han mener kan blive en succes, fordi han på den måde appellerer til den almindelige amerikaner og siger: ”Er det virkelig det, I vil have?”

- Deres mål er ødelæggelse. Vores mål er ikke at ødelægge det bedste, der findes på Jorden – som vi har bygget, lød det fra Trump.

- Uanset race, hudfarve, religion eller tro er vi ét Amerika. Og vi sætter Amerika først. Vi vil ikke tillade nogen at dele vores befolkning på baggrund af race eller baggrund. Vi vil ikke tillade dem at anstifte had, konflikt og mistro, sagde Trump og beskyldte sine politiske modstandere for det samme, som det påpeges, at han selv gør.

"Fuldstændig harmløs virus"

Fejringen af 4. juli sker i skyggen af coronapandemien, der har ramt USA særdeles hårdt.

USA er det land i verden med samlet flest registrerede smittede og døde.

Da Trump indtog talerstolen natten til søndag, havde USA registreret 129.672 coronarelaterede dødsfald.

Men præsidenten undlod at nævne de mange døde. Derimod påstod Trump, uden at henvise til dokumentation, at 99 procent af landets tilfælde af coronavirus er ufarlige.

- Vi har testet næsten 40 millioner mennesker. På den måde har vi demonstreret, at 99 procent af dem er fuldstændigt harmløse, sagde Trump.

Den melding kom på samme dag, som flere delstater i USA, herunder Texas og Florida, meldte om rekordmange nye smittetilfælde.

De seneste dage har USA registeret over 50.000 nye smittetilfælde om dagen.

- Vi har den mest omfattende og bedste testning i verden, og vi producerer kitler og masker og kirurgisk udstyr her i vores land. Før blev det næsten udelukkende lavet i fremmede lande, sagde Trump i talen.

- Vi slipper vores nations videnskabelige genialitet løs, og vi har sandsynligvis en behandlingsløsning og/eller en vaccine lang tid før årsskiftet, sagde Trump om USA’s kamp imod virussen.

Lyn-analyse

Præsident Trump ønsker at indgyde befolkningen håb i coronakrisen. Og det kan godt være, han ikke nævnte meget om corona-epidemien i sin tale, men mange af de inviterede til festen foran Det Hvide Hus var læger, sygeplejersker og politibetjente. Folk som har været med til at bekæmpe coronavirussen her i USA og har været med til at redde menneskeliv. Så på den måde fik Trump sendt signalet; ”Jeg anerkender jeres indsats”. 

Præsident Trump har været kritiseret for sin håndtering af coronakrisen, og han gentog i talen, at Kina skal holdes ansvarlig for ikke at have været i stand til at kontrollere spredningen af virussen, som dukkede op i Wuhan i Kina i slutningen af sidste år.

- Kinas hemmelighedskræmmeri og bedrag tillod den at sprede sig over hele verden. 189 lande. Og Kina skal stilles fuldt og helt til ansvar, sagde Trump og blev mødt med bifald fra publikum.

Trods advarsler om at lade være, blev der afviklet et stort fyrværkerishow i forbindelse med Donald Trumps tale den 4. juli.

Efter talen blev der affyret fyrværkeri ud over Washington D.C. National Mall, hvor tusindvis af tilskuere var stimlet sammen.

På forhånd havde blandt andre borgmesteren i Washington D.C. frarådet folk at dukke op til arrangementet af frygt for smittespredning.