Coronavirus

WHO opdagede selv meddelelse om ny virus på hjemmeside i Wuhan

WHO har flere gange udtalt, at organisationen i december fik besked fra Kina om den nye virus. Det gjorde WHO også - men fra sit eget landekontor.

Det var Verdenssundhedsorganisationen, WHO, selv, der 31. december opdagede informationer om tilfælde med lungebetændelse i den kinesiske storby Wuhan i Kina.

Det fremgår af en ny og opdateret tidslinje på organisationens egen hjemmeside.

Det har tidligere fremgået, at WHO fik de første rapporter fra Kina. Det oplyste chefen for WHO, Tedros Adhanom, ifølge mediet Times of India blandt andet ved en pressekonference 20. april. Men det fremgik ikke, om informationerne om smittetilfældene kom fra de kinesiske myndigheder eller fra andre.

Det viser sig nu, at det ikke var de kinesiske myndigheder, der oplyste WHO om smittetilfælde med det, der nu over hele verden er kendt som den nye coronavirus, SARS CoV-2.

Landekontor oversatte meddelelse på kinesisk hjemmeside

WHO har i løbet af ugen oprettet en ny tidslinje for begivenhederne omkring udbruddet med coronavirus i storbyen Wuhan i Kina 31. december. Og det fremgår nu, at WHO fik besked om smitten fra organisationens eget landekontor i Kina.

Af en tidligere tidslinje fremgår det under punktet 31. december, at:

- Wuhans sundhedskommission i Kina rapporterede om en klynge af tilfælde med lungebetændelse i Wuhan i Hubei-provinsen. En ny coronavirus blev efterfølgende identificeret.

Denne tidslinje bliver ikke længere opdateret, fremgår det af WHO's hjemmeside. I stedet er en ny tidslinje blevet oprettet i sidste uge, og af den fremgår det:

- WHO's landekontor i Kina opfangede en pressemeddelelse fra Wuhans sundhedskommission på deres hjemmeside om tilfælde af "viral lungebetændelse" i Wuhan i Kina.

Derefter underrettede landekontoret Det Internationale Sundhedsregulativ (IHR) under WHO. Samtidig oversatte landekontoret også meddelelsen på den kinesiske sundhedskommissions hjemmeside, står der på WHO's hjemmeside.

Trump: WHO er Kina-centriske

Af den nye tidslinje fremgår det desuden også, at WHO 1. januar bad de kinesiske myndigheder om oplysninger om smittetilfældene.

Dagen efter - 2. januar - skrev WHO's repræsentant i Kina til landets nationale sundhedskommission, hvor kineserne blev tilbudt hjælp fra WHO, ligesom anmodningen om yderligere oplysninger blev gentaget.

3. januar fik WHO oplysninger om tilfældene af "viral lungebetændelse af ukendt årsag," som var blevet identificeret i Wuhan, fremgår det af tidslinjen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange i kraftige vendinger langet ud efter WHO, som han beskylder for at være partisk med Kina - det som Trump kalder Kina-centrisk. Samtidig mener præsidenten, at der kan sås tvivl om nøjagtigheden af de kinesiske statistikker over nye smittetilfælde og dødsfald.

Samtidig har USA kritiseret Kina for at reagere for sent på udbruddet med coronavirus, hvilket har skabt fornyede spændinger mellem de to lande. En kritik, som Donald Trump i øvrigt lige nu møder i sit eget hjemland, hvor antallet af smittede hver dag når nye højder.

I slutningen af maj oplyste Donald Trump, at USA ville trække sig fra WHO, og at USA ville omdirigere alle støttemidler, som USA giver til WHO, til andre organisationer.

I 2017 og 2018 lød USA's bidrag på 893 millioner dollar, svarende til seks milliarder kroner.