Donald Trump

Trump langer ud efter demonstranter - og varsler opførelsen af et nyt monument

Den amerikanske præsident delte vandene, da han talte foran Mount Rushmore.

Der blev buh'et blandt publikum, da den amerikanske præsident Trump lørdag morgen dansk tid holdt sin tale i forbindelse med markeringen af USA's uafhængighedsdag, fortæller CNN.

Det skete, da præsidenten foran Mount Rushmore i delstaten South Dakota kommenterede den seneste tids uroligheder omkring kontroversielle historiske monumenters berettigelser.

- Mens vi mødes her i aften, er der en voksende fare, der truer enhver velsignelse, som vores forfædre kæmpede så hårdt for. Vores nation er vidne til en nådesløs kampagne for at udslette vores historie, æreskrænke vores helte, slette vores værdier og indoktrinere vores børn, lød det blandt andet fra Trump.

Præsidenten fortsatte med at lange ud efter "venstreorienteret fascisme" og "aflysningskulturen" i medierne og skoler, hvilket ifølge Trump er "selve definitionen på totalitarisme", hvorefter han lovede at beskytte Mount Rushmore.

- De, der forsøger at slette vores arv, vil have at amerikanerne glemmer vores stolthed og vores store værdighed, så vi ikke længere kan forstå os selv eller Amerikas skæbne. De ville nedbryde de overbevisninger, den kultur og identitet, som har gjort Amerika til det mest dynamiske og tolerante samfund i klodens historie, lød det fra præsidenten.

Afslørede en nyhed

Mod slutningen af talen afslørede præsidenten en nyhed.

Han har planer om at oprette endnu et nationalt monument, som skal dedikeres til fortidens store skikkelser. Trump forklarede, at der er tale om en park, som skal hedde "National Garden of American Heros" (Amerikanske heltes nationale have red.), hvor både markante sorte og hvide amerikanske skikkelser vil være at finde. Dog uddybede præsidenten ikke, hvor parken skal placeres.

Omkring 7500 personer havde sikret sig billet til arrangementet ved monumentet, skriver nyhedsbureauet AP.

Tonedøvt

Som så mange gange før, deler præsidentens beslutning vandene i USA. Det fortæller TV 2's USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Det, han gjorde i nat, var fuldstændig tonedøvt. USA befinder sig en kæmpe national krise - sundhedsmæssigt, økonomisk og racemæssigt. Trump kunne have hyldet nationen i stedet for at gå ind i en kulturkrig, hvor han risikerer at stå i modsætning til den folkelige opinion, siger han.

Talen kom efter omfattende kritik - dels af selve arrangementet, hvor tusindvis stimlede sammen på trods af, at coronavirus stadig ikke er under kontrol i USA.

Således markerede USA fredag for tredje dag i træk det højeste antal smittede med coronavirus på et døgn - 57.683 nye tilfælde. Senest er præsidentens svigerdatter - Donald Trump Jr.'s kæreste Kimberly Guilfoyle - testet positiv.

Desuden bliver der for første gang i 11 år affyret fyrværkeri i forbindelse med fejringen - fyrværkeri blev ellers bandlyst på grund af miljøhensyn.

Og så er selve monumentet Mount Rushmore National Memorial med skulpturer af de fire tidligere præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln kontroversielt, fordi de indfødte amerikanere betragter området som helligt land.

Trump bliver behandlet anderledes

Dertil kommer, at Mount Rushmore også kan sættes ind i den verserende debat om monumenter af historiske personer med kontroversiel baggrund. To af de fire præsidenter, George Washington og Thomas Jefferson, ejede selv slaver.

Og netop på det punkt bliver de amerikanske mediers partiskhed udstillet, ifølge Mirco Reimer-Elster. For da præsident Obama i 2008 besøgte Mount Rushmore og siden den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders i 2016, blev besøget ikke sat ind i samme kritiske kontekst.

- Så Trump bliver behandlet på en anden måde end tidligere præsidenter. Men tiderne har også ændret sig, og blandt andet mordet på George Floyd har sat fokus på andre ting, siger han.

I det hele taget har Mirco Reimer-Elster svært ved at forstå præsidentens prioritering. Han sammenligner nattens tale med den tale, som Trump holdt, da han modtog præsidentnomineringen ved det republikanske konvent i 2016, og beskriver begge taler som dystre.

- Han kunne have talt om håb, optimisme og om at komme videre. Og selvom han talte til sine kernevælgere i nattens tale, skal Trump appellere bredere, hvis han skal blive genvalgt, vurderer Mirco Reimer-Elster.