Udland

Situationen i Japan betegnes som 'katastrofal' efter voldsom regn

Et voldsomt regnvejr har resulteret i massive oversvømmelser i det sydvestlige Japan.

Biler, huse og endda en bro er blevet flået med af de enorme vandmasser, der har fået floder til at gå over deres bredder i det sydvestlige Japan.

Samtidig har redningshelikoptere reddet strandede personer, der har søgt tilflugt på deres hustage.

Det er højeste prioritet at redde liv

Shinzo Abe, Premierminister, Japan

Det er flere dages kraftig regn, der har resulteret i de store oversvømmelser, og der er også registreret flere mudderskred.

Ifølge nyhedsbureauet Kyodo er 200.000 borgere blevet beordret til at evakuere deres hjem.

Situationen er ifølge Japans premierminister, Shinzo Abe, katastrofal, og han har indsat 10.000 medlemmer af det japanske forsvar til at afhjælpe situationen.

- Jeg har beordret myndighederne til at bruge alle midler for at håndtere regnkatastrofen i det sydvestlige hjørne af landet. Det er højeste prioritet at redde liv, siger Shinzo Abe.

Tragedie på plejehjem

Selvom der normalt falder meget regn på denne årstid i det sydlige Japan, er omfanget større end normalt, fortæller de lokale.

I kystbyen Ashikita blev 32-årige Haruka Yamada vækket af det voldsomme regnvejr natten til lørdag. Tidligt om morgenen måtte hun i hast forlade sit hus, da den nærliggende Kuma-flod var gået over sine bredder og begyndt at overvømme hendes naboers huse, skriver The Japan Times.

Oversvømmelserne har ramt byen Kumamoto særligt hårdt. Et plejehjem i byen er blevet oversvømmet, og 14 af plejehjemmets 60 beboere er fundet livløse i bygningen. De formodes nu omkommet, oplyser guvernøren i Kumamoto-præfekturet, Ikuo Kabashima, til AFP.

Også længere mod syd i byen Kagoshima kæmper man mod vandmasserne.

Tallene ændrer sig hele tiden, og vi kæmper med at få styr på situationen

Naosaka Miyahara, Indsatsleder

- Der er udstedt varsler om meget kraftig regn i områderne omkring Kumamoto og Kagoshima. Indtil videre er Kuma-floden gået over sine bredder, og der har været jordskred. Der er også informationer om, at nogle personer er blevet ofre for jordskred, siger Shinzo Abe.

Flere savnede

Et af de store jordskred skete i kystbyen Tsunagi, hvor et stort stykke af en skråning rev sig løs og gled ned i flere huse. Tre personer blev begravet i murbrokkerne, og redningsfolk leder stadig efter en af personerne.

I flere andre byer langs kysten strømmer det ind med meldinger om savnede efter det heftige regnvejr.

- Tallene ændrer sig hele tiden, og vi kæmper med at få styr på situationen, siger den lokale indsatsleder, Naosaka Miyahara, til The Japan Times.

Redningsarbejdet er besværliggjort af dårligt vejr, og de massive oversvømmelser har også ødelagt telenettet og strømforsyningen til 8000 hjem.

- Folk i området opfordres til at fortsætte med at været i højeste beredskab, siger premierminister Shinzo Abe.

Japans Meterologiske Institut varsler om fortsat risiko for flere oversvømmelser og mudderskred.