Udland

Bevægelse, der vil omstyrte USA's politiske system i hawaiiskjorter, er blevet slettet fra Facebook

Boogaloo-bevægelsen kan knyttes til 15 anholdelser og fem dødsfald.

Det har handlet om, hvordan politibetjente skulle dræbes, og om hvordan et voldeligt amerikansk oprør skulle sættes i værk. Blandt andet.

Titusindvis af mennesker har de seneste måneder været medlemmer af særligt ekstreme facebookgrupper, hvor temaerne har været så yderligtgående, at det sociale medie i denne uge har måttet skride til handling. Konti på både Facebook og Instagram er blevet slettet. Sider og grupper er blevet lukket ned.

Fælles for dem alle var, at de havde forbindelse til det, der går under betegnelsen ”boogaloo”-bevægelsen.

Det har medier over hele verden rapporteret om i ugens løb.

Anholdelser og dødsfald

Med skydevåben, skudsikre veste, blomstrede hawaiiskjorter, en iglo som logo og en mission om at omstyrte det politiske system, er ”boogaloo boys”, som sympatisørerne kaldes, det seneste års tid blevet nogle, USA holder nøje øje med.

Ifølge The Guardian kan 15 anholdelser og fem dødsfald knyttes til netværket – blandt andet er officeren Steven Carillo anklaget for drabet på en statsansat sikkerhedsvagt under en Black Lives Matter-demonstration og på en politibetjent i Californien. På sin flugtbil havde han skrevet ”BOOG” og ”I Became Unreasonable”.

I en anden sag fra Nevada er tre personer med tilknytning til boogaloo blevet anholdt, fordi de brugte molotovcocktails under en demonstration.

New York Times skriver om bevægelsens tilhængere, at de forsøger at udnytte uroen i USA til at opildne til en racekrig, at de typisk forsvarer den individuelle ret til at bære våben, og at nogle af dem bruger nazistiske symboler.

Hvorfor uniformen så er hawaiiskjorter, hvorfor logoet er en iglo, og hvorfor bevægelsen kalder sig selv for bogaloo, er en anden og længere historie. Navnet er en snæver reference til filmen 'Breakin' 2: Electric Boogaloo' fra 1984, som er blevet en kultklassiker på grund af dens ringe kvalitet. Udtrykket boogaloo er i memes på internettet derfor blevet brugt i forbindelse med sarkasme, men også om fysisk vold. Med tiden begyndte "boogaloo" at lyde som "big igloo", og dermed kom igloen ind som logo. Videre lød udtrykket "big luau", og en luau er en traditionel fest på Hawaii.

På den måde blev uniformen en hawaiiskjorte.

Facebooks sidste skridt

I maj oplyste Facebook, at man havde slettet mere end 800 opslag, der kunne knyttes til boogaloo-netværket. Og det er ikke mere end to uger siden, Facebook senest gjorde opmærksom på, at man havde lukket op mod 900 konti med tilknytning til de højreekstremistiske organisationer Proud Boys og American Guard.

Da oplyste den sociale medie-gigant, at man havde gjort det sværere at finde grupper fra boogaloo-bevægelsen, fordi grupperne blev brugt til at koordinere og rekruttere støtter.

Da Facebook i denne uge slettede de mange konti og grupper, forklarede man det med, at boogaloo vil fremme ”volden mod civile, mod retshåndhævelse og mod statslige ansatte og institutioner.”

- Det er det sidste skridt i vores forpligtelse til at forbyde personer, som proklamerer en voldelig mission på vores platform, skrev Facebook også.

Et mikrokosmos

Men udover at ville omstyrte det politiske system er der begrænset viden, hvad boogaloo-bevægelsen egentlig vil og mener. Det er ikke et parti eller en topstyret organisation. I stedet er det en idé, som er født på internetforummet 4chan, og som voksede sig stor, da den blev flyttet over på Facebook.

Men det var først under protesterne efter den sorte amerikaner George Floyds død, at bevægelsen for alvor blev realiseret og viste, hvor modsætningsfyldt den også kan være. Det skriver det amerikanske magasin The Wired, som har talt med Robert Futrell, der forsker i højreekstremisme ved University of Nevada.

Her fortæller han, at nogle boogaloo-sympatisører deler samme antipati mod politiet, som er kommet til udtryk ved de voldelige protester i flere amerikanske byer. Nogle har optrådt som selvudnævnte sikkerhedsvagter og lovet at beskytte butikker mod demonstranterne. Og nogle kæmper for det hvide overherredømme.

Derfor er det et netværk, der er svært at definere, og som direktøren på had- og ekstremisme-centeret på California State University, Brian Levin, siger i samme The Wired-artikel, kan bevægelsen den ene dag gå sammen med dem, der demonstrerer mod politiet, mens de den næste dag vil slå dem ihjel.

- De er et mikrokosmos af den ekstremistiske verden: Fragmenteret, filtret ind i hinanden, med usædvanlige allierede, siger Brian Levin.