Coronavirus

USA gør klar til at fejre sin uafhængighed, mens rekordmange amerikanere er smittede

I slutningen af maj gik billeder fra Lake of the Ozarks i Missouri verden rundt. Delstaten fortsætter sine planer for uafhængighedsfejringerne.

Myndighederne i flere amerikanske stater opfordrer amerikanerne til at gentænke deres planer for landets uafhængighedsdag 4. juli - den største og mest vigtige helligdag i USA.

Det sker samtidig med, at USA ifølge nyhedsbureauet Reuters på ét døgn har registreret 54.879 smittetilfælde af coronavirus. Det er det hidtil højeste på verdensplan og anden dag i træk, at USA registrerer et rekordhøjt antal smittede.

Normalt bliver 4. juli i USA fejret med grillsammenkomster, picnics, fyrværkeri og parader, ligesom strandene er fyldt med badegæster. Fejringen kommer dog i år til at se anderledes ud - i nogle stater.

For ud over opfordringen til at bryde traditioner har flere stater taget foranstaltninger, der skal sikre, at amerikanerne ikke stimler sammen.

Notér navne på gæster

Således er strandene i Los Angeles blevet lukket, og fyrværkerishows er blevet aflyst, skriver New York Times.

I Sacramento har sundhedsmyndighederne aflyst den årlige river rafting og oplyst, at det mest patriotiske amerikanerne kan gøre er at blive hjemme.

Det er dog ikke alle stater, der tager forholdsregler eller aflyser begivenheder.

Myndighederne i Nebraska har således blot foreslået, at personer, der afholder grillaftener, laver en liste over navne på gæster. Det gør det nemmere at opspore eventuelle smittetilfælde, hvis en af gæsterne møder op med coronavirus, lyder det.

I delstaten Missouri fortsætter planerne ifølge New York Times som planlagt.

Det sker på trods af, at billeder af tætpakkede områder ved blandt andet Lake of the Ozarks i forbindelse med helligdagen Memorial Day gik hele verden rundt for blot halvanden måned siden.

Trump håber på flere tusinde til fest

Ifølge New York Times har netop fejringen af Memorial Day bidraget til, at smittespredningen i flere stater er steget kraftigt – og nogle steder er ude af kontrol.

Alligevel gennemfører den amerikanske præsident, Donald Trump, ifølge CNN en planlagt fejring af uafhængighedsdagen ved Mount Rushmore – bjerget i South Dakota med de verdenskendte skulpturer af de forhenværende præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

De repræsenterer til sammen de første 150 år af USA's historie.

Til fejringen vil der være fyrværkeri og et flyshow, og det er Trump-administrationens håb, at ”flere tusinde” kommer til festen, der afholdes uden nogen foranstaltninger om at holde afstand.

Nogle strande lukker - andre holder åbent

Florida er lige nu den hårdest ramte af alle amerikanske delstater. Torsdag registrerede den over 10.000 nye smittetilfælde på en enkelt dag.

Af samme grund vil flere områder i delstaten lukke for deres populære strande i weekenden, skriver Florida Today. Det gælder blandt andet i Miami og Palm Beach.

Omvendt vil flere andre områder lade strandene være åbne, og myndighederne i Santa Rosa Island offentliggjorde i sidste uge, at man fortsat afholder Pensacola Beach Air Show i weekenden efter uafhængighedsfejringen. Forventningen er, at tusindvis af mennesker fra hele landet vil deltage.

Den amerikanske uafhængighedsdag er en helligdag, hvor amerikanerne har fri. Men fordi 4. juli i år falder på en lørdag, har amerikanerne fri fredag.

Ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins Universitet er der de seneste 24 timer registreret 649 dødsfald i USA, hvilket bringer det samlede antal op på 128.677.

For bare to uger siden registrerede landet ifølge Ritzau omkring 22.000 nye smittetilfælde om dagen, mens det tal de seneste syv dage har ligget over 40.000.