Udland

Udskiftning på posten som fransk premierminister

Den franske premierminister vil hellere vil være borgmester - hans afløser er til gengæld tidligere borgmester i en lille by.

Den franske premierminister, Edouard Philippe, træder tilbage fra posten, efter at han er blevet valgt som borgmester i byen Le Havre.

Han afløses af Jean Castex, der er kendt i Frankrig som manden, der var arkitekt bag Frankrigs strategi for en genåbning efter måneders nedlukning under coronakrisen.

Han er selv borgmester – ligesom Edouard Phillippe nu bliver det – i den lille sydfranske by Prades med 6.000 indbyggere. Han har nu fået til opgave at sammensætte en ny regering.

- Castex kommer fra højrefløjen, og man spørger sig selv om, hvordan den grønne revolution, som præsident Macron har bebudet, kan lade sig gøre med en højreorienteret premierminister. Men vi får se, siger TV 2’s korrespondent Ulla Terkelsen fra Paris.

Den afgående premierminister Edouard Phillippe var regeringens mest populære medlem, ifølge meningsmålinger også mere populær end præsident Emmanuel Macron selv. Derfor ses hans tilbagetræden som et stort problem for præsident Macron, hvis parti led et stort nederlag ved søndagens lokalvalg i Frankrig.

Her var netop Edouard Philippes valgsejr i Le Havre den eneste sejr for præsidentens parti, mens det ikke lykkedes at erobre magten i nogen af de store, franske byer.

I mange byer gik partiet De Grønne frem, mens det lykkedes socialisterne at bevare magten i Paris.

Den nyudnævnte franske premierminister Jean Castex

- Det er et meget dårligt tegn for hele Macrons projekt, at premierministeren nu træder tilbage. Han er nærmest den eneste i regeringen, der er populær, siger Ulla Terkelsen.

Ny start for Macron

Premierministerens, og dermed regeringens, tilbagetræden er muligvis et led i en omrokering, der var planlagt før lokalvalget. Allerede før valget talte præsident Macron om behovet for at omdanne sin regering, så den kan appellere mere til venstrefløjen.

Det projekt er kun blevet endnu mere aktuelt efter De Grønnes markante valgsejr ved lokalvalget.

- Macron standser op og omorganiserer sit projekt. Han er ikke lykkedes med sit store projekt med at modernisere Frankrig, og nu tror han altså heller ikke længere på, at hans regering kan opnå noget. Derfor benytter han lejligheden til at omorganisere, siger Ulla Terkelsen.

Den nu tidligere premierminister Edouard Philippe, tre skridt bag præsident Emmanuel Macron forrest

Samarbejdet er gået i stå

Samtidigt taler politiske eksperter i Frankrig om, at samarbejdet mellem præsidenten og premierministeren er gået skævt under corona-krisen.

- Der har været meget snak om, at de to er konkurrenter, og at præsident Macron er jaloux på sin premierminister. Det har irriteret Macron, at Edouard Philippe, der har været regeringens ansigt udadtil under corona-krisen, har været mere populær hos vælgerne, siger Ulla Terkelsen.