Udland

Tyske sexarbejdere kæmper for at overleve: - Situationen bliver mere og mere dramatisk

De prostituerede vil have lov til at genoptage deres arbejde og siger, at de sagtens kan styre coronarisikoen.

Havde det ikke lige været for den oppustelige sex-dukke og de røde paraplyer, så lignede det en demonstration af den slags, man dagligt kan se i den tyske hovedstad.

”Vi har brug for økonomisk støtte”, stod der at læse på én af af plakaterne, ”Vores branche bliver drevet ud i illegaliteten” på en anden.

Den brogede flok af kvinder og enkelte mænd, der var mødt foran Forbundsrådets bygning på Leipziger Strasse i Berlin, var repræsentanter for en branche, som normalt foretrækker en vis diskretion. Nemlig den tyske sexbranche. Men her til morgen havde de besluttet sig for at prøve at råbe politikerne op, før de går på sommerferie.

Sexarbejdere er vant til og i stand til at omgås infektionsbeskyttelse på en ansvarlig måde

Undine de Riviere, sexarbejder

Formålet var at protestere mod den ”diskriminering”, der ifølge arrangørerne foregår i Tyskland, når frisører, tatovører, massører, kosmetikstudioer og saunaer igen har kunnet åbne, mens prostitution og bordeldrift stadig er forbudt. Den slags var ellers tilladt, indtil coronavirussen ramte landet, og har været det siden 2002.

Sexarbejderne er organiseret i det, der kalder sig 'Brancheorganisationen for erotiske og seksuelle tjenesteydelser', som har taget de røde paraplyer som symbol. Og indkaldelsen til fredagens demonstration var underskrevet af sexarbejdernes talskvinde med kunstnernavnet 'Lilli Jordbærmund'.

Sexarbejdere i Berlin demonstrerer mod nedlukningen af deres fag under parolen: Åbn bordellerne nu.

Sexpause i autocamperen

En af de sexarbejdere, som er hårdt ramt af det coronabetingede forbud mod ”seksuelle tjenesteydelser”, er den 40-årige Nicole Schulze. En autocamper fungerer normalt som hendes arbejdsplads, men for øjeblikket er den parkeret hjemme i gården.

'Lilli Jordbærmund' i sin arbejdsplads - en autocamper

Hver dag fra klokken 10 til klokken 16 tager hun imod på en holdeplads i nærheden af Trier i Rheinland-Pfalz, og som regel bliver det til en tre-fire stykker om dagen. Sådan har hun igennem 16 år ernæret sig som sexarbejder og er glad og tilfreds med sit arbejde, men nu er hun vred og skuffet.

- For de fleste mennesker i Tyskland har situationen med hensyn til coronavirussen forbedret sig. Men for os bliver det bare mere og mere dramatisk, forklarer Nicole Schulze til avisen Taz.

Hun har fuld forståelse for, at det var klogt at lukke alt ned under pandemien, men havde ikke regnet med, at hun efter tre måneder stadig ikke må arbejde.

Forbud mod købe-sex

Mens de tyske sexarbejdere altså stadig har forbud mod at praktisere deres erhverv, så har flere nabolande allerede genåbnet branchen.

Det gælder i Østrig, Tjekkiet og Holland mens prostitution I Schweiz har været tilladt siden 6. juni på betingelse af, at kunderne har mundbind på og efterlader navn og telefonnummer, så de kan efterspores i tilfælde af smitte.

I Holland er de eneste krav ifølge Taz, at kunderne vasker og desinficerer hænderne.

I Tyskland har politikerne derimod indtil videre ikke været parate til at gå så vidt. Tværtimod har en gruppe forbundsdagsmedlemmer fra SPD og CDU foreslået, at forbyde sex mod betaling én gang for alle. I et åbent brev til regeringscheferne i de tyske delstater, som den slags lovgivning hører under, opfordrer de til, at man følger eksemplet fra Sverige, Norge og Island og gør det strafbart at købe sex.

Hvis der er noget, der kan få de organiserede sex-arbejdere i Tyskland op i det røde felt, så er det den slags initiativer i en tid, hvor branchen i forvejen kæmper for at overleve.

- Modsat hvad prostitutionsmodstanderne påstår, så er coronakrisen ikke en ”chance” for at indføre et forbud mod at købe sex og dermed at gøre en hel branche illegal, lyder det fra Lilli Jordbærmund.

Coronakorrekt sex

Faktisk har den tyske Brancheorganisation for Erotiske og Seksuelle Tjenesteydelser for længst fremlagt sit eget forslag til, hvordan man kan udøve coronakorrekt købesex på en måde, så smitterisikoen ikke er større end hos frisøren eller massøren.

Organisationen har lavet sit eget ”hygiejnekoncept” - en ni sider lang skrivelse, som i detaljer beskriver, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, hvad enten det drejer sig om sex på bordeller, på hotelværelser eller på gaden:

- Kondomer er pligt, det samme er mundbind, og kysseri er forbudt.

- I modsætning til mange andre brancher, som først nu skal til at lære hygiejne, så er forebyggende foranstaltninger mod seksuelt overførte sygdomme allerede en del af vores hverdag, forklarer sexarbejderen Undine de Riviere fra Hamborg i organisationens pressemeddelelse:

- Sexarbejdere er vant til og i stand til at omgås infektionsbeskyttelse på en ansvarlig måde, lyder hendes konklusion.

En ubærlig risiko

Foreløbig ser det dog ud til at være op ad bakke for sexbranchen. Taz har talt med SPD-sundhedspolitikeren Karl Lauterbach, som siger det lige ud: ”Sexarbejde er et højrisikoområde”.

 SPD-politikeren Karl Lauterbach kalder sexarbejde et "højrisikoområde".

- Det har noget at gøre med den udtalt nære kropskontakt i lukkede rum, den tilsigtede eller utilsigtede udveksling af kropsvæsker og så anonymiteten.

Karl Lauterbach har svært ved at forestille sig, at konceptet virker i praksis. Vil for eksempel ægtemænd, der opsøger prostituerede, opgive deres rigtige identitet, sådan som sexbranchens hygiejnekoncept forestiller sig?

Sundhedspolitikeren understreger, at han ikke har noget ønske om at bruge coronapandemien som anledning til at afskaffe prostitutionen ad bagdøren:

- Men jeg advarer mod at sige, at bare fordi bordelbranchen skal overleve, så skal vi tage acceptere end ubærlig risiko.

Brancheskift

Tilbage i autocamperen fortæller Nicole Schulze, at hun nu har søgt arbejdsløshedsunderstøttelse, da hendes indtjening er ”på nul”. Værre er situationen for de mange gadeprostituerede, som ofte ikke er registreret og derfor har sværere ved at få hjælp.

Selv har Nicole Schulze overvejet at skifte branche. At gå over til telefonsex eller webcam er ikke noget for hende, "for jeg kender ikke noget til computere".

Derimod kunne hun godt forestille sig at skifte til eksempelvis plejebranchen og arbejde som sexhjælper for handicappede.

Ifølge Nicole Schulze, som også er aktiv i ”Brancheorganisationen for erotiske og seksuelle tjenesteydelser”, der stod bag demonstratione i dag, så er der omkring 38.000 registrerede prostituerede i Tyskland, men det reelle tal menes at være meget højere.