Presset på prins Andrew vokser: Vær en mand, fortæl hvad du ved

Efter anholdelsen af Jeffrey Epsteins partner, Ghislaine Maxwell, opfordres prins Andrew igen til at stå frem med sin viden.

”Vær en mand”. ”Træd frem fra dit skjul”. ”Tal”.

Sådan lyder de opfordringer, der kommer fra advokater og repræsentanter for de ofre, som Jeffrey Epstein misbrugte gennem en lang årrække.

Og de er rettet mod Prins Andrew fra det britiske kongehus.

Opfordringerne kommer, efter at det amerikanske forbundspoliti, FBI, torsdag anholdt Epsteins partner, Ghislaine Maxwell. Hun er nu sigtet for at have hjulpet den nu afdøde, pædofilidømte Epstein med at finde, lokke og misbruge mindreårige piger.

Ghislaine Maxwell var igennem mange år ven med prins Andrew, og hun skal ifølge engelske medier have introduceret ham til Jeffrey Epstein, hvorefter de to blev venner.

For et år siden blev beskyldningerne mod prinsen konkrete, da Virginia Roberts Giuffre hævdede, at hun blev tvunget af Epstein og Maxwell til at have samleje med prins Andrew, da hun var 17 år.

Prinsen selv har afvist al kendskab til kvinden, selvom han er fotograferet med Giuffre.

Undgår bevidst myndighederne

Den amerikanske anklagemyndighed har uden held forsøgt at få prins Andrew i tale om bekendtskabet med Epstein, og efter anholdelsen af Maxwell har de gentaget opfordringen.

Ifølge The Guardian vil myndighederne gerne have en udmelding fra prins Andrew i "relation til undersøgelsen af Epsteins påståede medskyldige"

Gloria Alrred, der repræsenterer nogle af ofrene, mener, at prins Andrew bevidst undgår de amerikanske myndigheder og dermed skader ofrene ved ikke at udtale sig.

- Han skal udtale sig om, hvad han ved. Det er så traumatiserende for ofrene ikke at kende sandheden.

- Det er en form for tortur, han udsætter dem for, når man ikke ved, om han vil udtale sig eller ikke, siger Gloria Alrred ifølge Guardian.

Spencer Coogan, der også repræsenterer Epstein-ofre, opfordrer ligeledes prinsen til at stå frem med sin viden.

- Vi har kontinuerligt opfordret ham til at stille sig frem med sin viden. Træd frem fra dit skjul, vær en mand og fortæl, hvad du ved, siger Coogan til BBC.

En tredje advokat, Brad Edwards, er ikke i tvivl om prins Andrews strategi.

- Der er ingen tvivl om, at han bevidst undgår myndighederne.

I sidste måned udsendte advokater for prins Andrew en meddelelse, hvori de beskyldte amerikanske myndigheder for at misinformere offentligheden og at bryde tavshedspligten i måden, de har håndteret undersøgelsen på.

I november sidste år forsøgte han at forsvare sig i et BBC-interview, der ifølge eksperter endte katastrofalt. Kort tid efter interviewet trak prins Andrew sig fra sine offentlige pligter ”på ubestemt tid”.

59-årige Prins Andrew er dronning Elizabeths søn nummer to og nummer otte i den britiske tronfølge.

Moralsk pres

Forfatter og journalist Lone Theils mener, at anklagemyndigheden er interesseret i prins Andrew, fordi han med stor sandsynlighed ”har fundamentale oplysninger” i sagen.

Men han kan undgå at udtale sig, da de amerikanske myndigheder kan ikke kræve ham udleveret, fortæller hun.

- Der ville nok komme en del diplomatiske forviklinger, hvis man beder om at få et medlem af det britiske kongehus udleveret, siger Theils, der er tidligere korrespondent i London for Politiken.

Til gengæld kan man presse ham moralsk, mener Theils.

- Med anholdelsen af Maxwell kan det godt være, at der nu kommer et moralsk krav om, at han skal gøre det rigtige for disse piger og give dem mulighed for at få en form for afslutning.

Død i sin fængselscelle

Jeffrey Epsteins sag drejer sig om menneskehandel og seksuelt misbrug af mindreårige.

Han tilstod i 2008 at have betalt en mindreårig pige for seksuelle tjenester. Han blev dømt til 13 måneders fængsel ved en omstridt retssag, hvor mange mente, at han slap med en alt for mild dom.

Jeffrey Epstein blev fundet død i sin fængselscelle i august. Det skete, mens han afventede en ny omfattende retssag om menneskehandel og overgreb på mindreårige. Anklagerne kunne have sendt ham i fængsel i op mod 45 år.

Ghislaine Maxwell risikerer op mod 35 års fængsel.