Coronavirus

Grafer viser, hvor vigtigt det var at lukke Danmark ned

Aldrig har et menneskeligt indgreb reddet så mange liv på så kort tid som under coronakrisen, siger forsker.

Det har reddet millioner af liv i de lande, hvor man lukkede hurtigt ned og ikke åbnede, før coronasmitten faldt mærkbart.

Til gengæld har det haft dødelige konsekvenser for de lande, der åbnede for hurtigt.

Det viser en gennemgang af udviklingen i en række landes antal smittede baseret på tal fra det amerikanske Johns Hopkins University.

Danmark som eksempel

Som det fremgår af grafen herunder, har vi i Danmark i store træk formået at holde smitten nede efter genåbningen:

Det samme er langt hen ad vejen tilfældet i Tyskland:

Hos CNN har man set nærmere på de lande, som et flertal i EU tidligere på ugen blev enige om at anbefale, at medlemsstaterne åbnede deres grænser for, og her er billedet det samme. I samtlige lande var man påpasselig med at åbne samfundet, før antallet af smittede begyndte at falde mærkbart, og som resultat har kun få af landene efterfølgende oplevet en pludselig stigning i smittetrykket igen.

Erfaringer fra USA skræmmer

Til sammenligning er antallet af smittede Sverige, hvor man på intet tidspunkt har lukket ned som i Danmark og store dele af resten verden, helt anderledes ustabilt og generelt stigende:

I USA, hvor man godt nok lukkede ned, men til gengæld kun gjorde det i en relativt kort periode, fordi midlet ifølge præsident Donald Trump ikke måtte overstige målet, står man lige nu i den værste situation, siden coronavirussen ramte landet. Med over 2,7 millioner smittede er USA med længder det hårdest ramte land, og i løbet af juni er tallet stukket helt af.

Ifølge et studie publiceret i det anerkendte videnskablige tidsskrift Nature i sidste måned har nedlukningen af samfund verden over reddet flere hundrede millioner fra at blive smittet. Forskerne anslår udfra matematiske modeller, at nedlukningerne fra april og frem til juni har reddet 285 millioner mennesker fra at blive smittet i Kina, 49 millioner i Italien og 60 millioner i USA.

- Jeg tror ikke, nogen menneskelige indgreb nogensinde har reddet så mange liv på så kort tid. Der har været enormt store personlige omkostninger ved at blive hjemme og aflyse arrangementer, men dataen viser, at det hver dag har gjort en stor forskel, siger manden bag studiet, Solimon Hsiang, der til daglig er professor og direktør for den globalpolitiske afdeling ved University of California.