Udland

Trumps niece beskriver “et mareridt af traumer og overgreb” fra sin tid under samme tag som præsidenten

Den nære del af familien er loyal overfor Donald Trump. Her er det fra venstre konen Melania Trump og børnene Ivanka,  Eric og Donald Jr. - men ikke niecen Mary Trump Tasos Katopodis / Ritzau Scanpix

Trump-familien har forsøgt at forhindre bogen, men dommer vurderer, at bogen har offentlig interesse.

En niece til Donald Trump får nu rettens ord for, at hendes bog om den berømte onkel kan udgives.

Trump-familien har forsøgt at forhindre udgivelsen af bogen “Too Much and Never Enough: How My Family created the World’s Most Dangerous Man” ('For Meget og Aldrig Nok: Hvordan min Familie skabte Verdens Farligste Mand').

En lavere retsinstans har tidligere udstedt et midlertidigt forbud mod udgivelsen, men det forbud har en appelinstans nu ophævet.

Bogens forfatter, Mary Trump, er datter af Donald Trumps nu afdøde storebror Fred.

Familiehemmeligheder

Hendes planlagte bogudgivelse blev trukket for retten af Donald Trumps lillebror Robert.

Han krævede på familiens vegne bogen stoppet, fordi den stred mod en intern aftale, som hele familien indgik for mange år siden.

Ifølge aftalen, som var et led i arvesagen efter faderen til brødrene, lovede familiens medlemmer ikke at afsløre familiehemmeligheder til offentligheden.

Men den aftale gælder ikke længere, siger appelretten:

- Den helt legitime interesse i at bevare familiens hemmeligheder er én sag, hvis det drejer sig om familien til en succesfuld ejendomsmogul. Men det er en helt anden sag, når det drejer sig om familien til USA’s præsident, skriver dommeren Alan D. Scheinkman i sin afgørelse.

Mary Trumps bog, som det ikke er lykkedes Trump-familien at forhindre

"Vigtig for nationen"

Forlaget Simon & Schuster, der står klar til at udgive bogen, byder resultatet velkomment.

- Bogen er af stor interesse og vigtighed for nationen, og den fortjener at blive offentliggjort til gavn for den amerik

anske offentlighed, lyder det i en kommentar fra forlaget.

Mary Trumps far døde, mens hun stadig var ung. Herefter boede hun en del af sin opvækst under samme tag som Donald Trump. Det er den tid, som Mary Trumps bog beskriver scener fra.

- Hun beskriver et mareridt af traumer, destruktive forhold og en tragisk kombination af forsømmelse og overgreb, skriver forlæggeren, Simon & Schuster.

Mary Trump beskriver blandt andet, at præsidentens forhold til sin far, Fred Trump, og storebror var både "underligt" og "skadeligt".

Rettens afgørelse er ikke det sidste ord i sagen.

Retten har blot vurderet, at man ikke på det foreliggende grundlag kan forbyde bogens udgivelse. Derfor kan Simon & Schuster fortsætte med at distribuere bogen til boghandlere før den officielle udgivelsesdato 28. juli.

En høring 10. juli skal afgøre, om bogen overtræder fortrolighedsaftalen.

Lyn-analyse

Det er sjældent kønt, når familiens beskidte vasketøj bliver luftet. Men når det involverer USA's præsident, kan man være sikker på, at det kun er et spørgsmål om tid. Der er gode penge i at svine familien til, selvom skribenten typisk påstår, at det handler om samfundssind fremfor salgstal. Sikke et tilfælde, at Mary Trump først fandt sit samfundssind frem midt i en præsidentvalgkamp, og da onklen var blevet verdens mægtigste mand. Pudsigt. Kommer det til at betyde det store, hvad et fortørnet familiemedlem skriver? Næppe. Men Mary Trump kommer til at grine hele vejen til banken.