Udland

Putin kan blive på præsidentposten frem til 2036

Med 90 procent af stemmerne optalt støtter 78 procent en forfatningsreform i Rusland, skriver Reuters.

Russerne har åbnet døren for, at præsident Vladimir Putin kan blive ved magten frem til 2036.

Det sker, efter at et overvældende flertal har stemt for en forfatningsreform, der giver Putin mulighed for at stille op to gange mere.

Efter at 90 procent af stemmerne er talt op natten til torsdag dansk tid, viser officielle resultater fra landets valgkommission, at næsten 78 procent af vælgerne støtter forfatningsændringerne. Det skriver Reuters.

Putin har i forvejen været ved magten i to årtier som præsident eller premierminister, og forfatningsændringerne er godkendt i parlamentet.

Stemte for konservative reformer

Regeringen har sat alle sejl til for at sikre, at flest muligt stemmer.

Afstemningen blev indledt for en uge siden og sluttede onsdag. Men allerede nu kan man købe eksemplarer af forfatningen i Ruslands boghandlere, selv om den ikke formelt er godkendt endnu.

I valgbrochurer er afstemningen om forfatningsreformen blevet solgt som en afstemning om gamle familieværdier, skriver CNN.

Sammen med andre konservative reformer fremhæver valgbrochurerne, at et ja til den nye forfatningsreform er et ja til et endeligt forbud mod ægteskaber mellem to personer af samme køn.

Der er også en luns til pensionisterne i form af et garanteret minimumsbeløb i pension hvert år.

Opposition og organisationer i oprør

Afstemningens resultat anerkendes dog ikke af oppositionen.

- De "resultater", de netop har annonceret, er falske og en stor løgn, skriver den kendte Putin-kritiker og en af oppositionens mest fremtrædende personer, Alexey Navalny på sin blog.

- Putin tabte denne "afstemning", før den begyndte. Han afviste trods alt at afholde en reel folkeafstsemning efter reglerne og med valgobservatører tilstede. For han forstod: Er der regler - da taber han. Han kan kun vinde, hvis han snyder med tallene, skriver Navalny.

Og han er ikke alene om den kritik.

Uafhængige organisationer har ifølge CNN sået tvivl om afstemningens resultat.