Coronavirus

De lukkede ned som de første og blev hyldet - nu er Californien i toppen af smittelisterne

Restauranter og biografer ramt af nye restriktioner, netop som indbyggerne havde vænnet sig til at kunne gå ud igen.

Onsdag genindførte den store amerikanske delstat Californien en del af de corona-restriktioner, som staten ellers havde lempet meget på.

Det sker, fordi antallet af nye corona-smittede stiger kraftigt i en række af statens distrikter, især omkring millionbyen Los Angeles.

Samlet har Californien de seneste dage registreret mere end 8000 nye smittetilfælde om dagen, skriver Los Angeles Times.

I de berørte distrikter lukker restauranter, museer og biografer igen for indendørs aktivitet.

- Facit er, at spredningen af corona-virus fortsætter på et særdeles bekymrende niveau, siger statens demokratiske guvernør, Gavin Newsom, om den nye nedlukning.

Lukkede tidligt ned

Tilbage i marts var corona-smitten i USA stort set koncentreret i New York i den anden ende af landet. Alligevel valgte Californien som den første stat at gennemføre en omfattende nedlukning og beordrede sine 40 millioner indbyggere til at holde sig hjemme.

Det skete af forsigtighedsgrunde på et tidspunkt, hvor Californien ikke var hårdt ramt af corona-smitten.

Dengang blev det hyldet som visionært. Landets førende autoritet på corona-smitten, doktor Anthony Fauci, udtalte sin ”stærke støtte” til nedlukningen, og præsident Donald Trump hyldede det som ”et meget modigt skridt”.

Lempede i maj

I maj begyndte Californien at lempe på restriktionerne igen, og 12. juni var der kun mindre dele af dem tilbage.

Og nu er smittetallet begyndt at stige dramatisk igen.

 Indbyggere i Californien venter  på at blive corona-testet udenfor Dodge Stadium i Los Angeles onsdag

På den dag i marts, hvor nedlukningen trådte i kraft, registrerede storbyen Los Angeles 61 nye coronasmittede.

I dag, efter tre-en halv måneders nedlukning og gradvis genoplukning, registrerer Los Angeles over 2000 nye smittetilfælde om dagen.

Indbyggere "slapper af"

Foruden de flere end 2000 nye smittede viste onsdagens tal næsten 1900 indlagte med sygdommen covid-19 og 35 nye covid-19 dødsfald i storbyen.

Samtidigt viste en undersøgelse, at halvdelen af byens barer og en tredjedel af byens restauranter ikke overholdt de regler om afstand og sikkerhed, der var en betingelse for, at de fik lov til at åbne igen.

- Stigningen i smittede og hospitalsindlagte er alvorlig. Jeg ved, at vi er udmattede. Jeg ved, at vi er begyndt at slappe af. Jeg ved, at nogle af os tror, at vi er usårlige. Men denne sygdom minder os om, at det er vi ikke, siger Los Angeles-borgmester Eric Garcetti til Los Angeles Times.

Venice i Los Angeles

Han kaldte det derfor en smertelig, men nødvendig beslutning at genindføre de restriktioner på blandt andet restauranterne, der blev lempet for en måned siden.

Perspektiv

Smitten breder sig i hele USA

Onsdag registrerede USA mere end 52.000 nye tilfælde, hvilket er det højeste tal på en enkelt dag nogensinde.

For et par måneder siden var coronasmitten koncentreret på den amerikanske østkyst omkring millionbyen New York, der oplevede langt højere smittetal og dødstal end resten af landet. Mens New York-området har fået smitten under kontrol, har den spredt sig i andre stater.

Onsdag var således også dagen, hvor fem store stater – Arizona, Californien, North Carolina, Tennessee og Texas – registrerede deres største antal nye smittede nogensinde.

De tre store stater Californien, Texas og Florida registrerer nu hver omkring 6.000 nye tilfælde om dagen. Det er mere end tre gange så mange som for tre uger siden.

Det samlede antal nye, daglige smittede i USA er fordoblet i løbet af de seneste uger, og landets førende ekspert, doktor Anthony Fauci, har været advaret om, at det daglige smittetal kan nå 100.000 i USA, hvis ikke der bliver grebet effektivt ind.

Los Angeles haler ind

Smittespredningen i det sydlige Californien og omkring Los Angeles har betydet, at Californien nu haler ind på New York med hensyn til smittetilfælde (394.000 i New York mod 237.000 i Californien), selvom der stadig er stor forskel i antallet af dødsofre (32.000 i New York mod 6.000 i Californien).

Og det går stærkt med smittespredningen, der nu er næsten ti gange så stor i Californien som i New York.

Et tydeligt tegn på, at corona-smittens centrum nu har flyttet sig, fik amerikanerne onsdag, da New Yorks guvernør, Andrew Coumo, udstedte en ordre om, at enhver, der ankommer til New York fra Californien er forpligtet til at gå i karantæne i 14 dage.