Coronavirus

USA opkøber hele verdens lager af lovende coronamedicin

USA har købt sig foran i køen og sikret sig Remdesivir de næste tre måneder foran Europa og resten af verden.

USA har købt stort set alle lagre i verden med lægemidlet Remdesivir til behandling af coronavirus.

Det skriver The Guardian.

Det betyder, at der ikke er noget at købe for Danmark, Europa og resten af verden i de næste tre måneder som minimum.

- De har adgang til det meste af medicinforsyningen (Remdesivir, red.), så der er ingenting til Europa, siger Andrew Hill, der er seniorforsker ved Liverpool Universitet, til avisen.

Og det bekymrer den erfarne forsker.

Forsker: Hvad, hvis det var en vaccine?

Medicinen er blevet studeret nøje de seneste fem måneder, da Remdesivir har vist sig at have en god evne til at tøjle coronavirus.

Remdesivir - der faktisk blev skabt til at behandle ebola, men aldrig virkede - er det første godkendte lægemiddel til behandling af covid-19.

Det fremstilles af den amerikanske medicinalkoncern Gilead Sciences, der har patent på det, og nu har solgt deres verdenslagre til USA. Og som det er nu, er der ingen mekanisme, der kan garantere levering til andre end USA, siger Andrew Hill til The Guardian.

- Forestil dig, at det var en vaccine. Der ville blive kaos. Men måske er det bare en forsmag på, hvad der kommer til at ske fremover, siger han.

Forsøgsdoser er brugt op

De første 140.000 doser Remdesivir, der blev leveret til forsøg over hele verden, er opbrugt.

Sådan virker remdesivir

  • Remdesivir produceres af det amerikanske medicinalfirma Gilead.
  • Medicinen virker på den måde, at den går ind og påvirker og forringer virussens evne til at formere sig. 
  • Helt simpelt beskrevet duplikerer virussen sit arvemateriale i en slags kæde. Remdesivir bryder denne kæde ved at efterligne en af virussens byggeklodser. Fordi den ikke fungerer som virussen selv, får den duplikeringen til at gå i stå.

Kilde: Thomas Benfield, professor på Hvidovre Hospital

Og nu har USA købt mere end 500.000 doser, hvilket er hele Gileads produktion i juli og 90 procent af produktionen i august og september.

- Præsident Trump har indgået en fantastisk aftale for at sikre, at amerikanere har adgang til det første godkendte middel mod covid-19, siger USA's sundhedsminister, Alex Azar, ifølge The Guardian.

- I den udstrækning det er muligt, ønsker vi at sikre, at enhver amerikansk patient, der har brug for Remdesivir, kan få det, siger han videre.

Det er ikke første gang, at amerikanerne køber sig foran i køen.

I maj afslørede den franske medicinalvirksomhed Sanofi, at USA ville blive de første til at få adgang til Sanofis coronavaccine, hvis den viser sig at virke. Den franske regering har dog presset virksomheden til at trække i land på det løfte.

Derudover har Trump-administrationen blokeret eksport af visse lægemidler fremstillet i USA.

Over 2,5 millioner smittede i USA

Trump-administrationens opkøb af Remdesivir sker, mens coronavirussen spreder sig med større og større hast i USA.

For femte gang på seks dage registrerede USA tirsdag over 40.000 nye smittede med coronavirus.

I løbet af juni er antallet af smittede personer mere end fordoblet i 14 delstater, deriblandt de tre mest folkerige stater, Californien, Texas og Florida.

For USA som helhed var antallet af nye tilfælde 46 procent højere i juni end i maj, og dødstallet steg med 21 procent. Over 125.000 mennesker er døde med Covid-19 i USA, og antallet af smittede har oversteget 2,5 millioner.

Derfor er genåbningen af USA bremset i 16 ud af i alt 36 delstater, hvor det daglige antal smittede er stigende.

Kan øge chancen for at overleve

Gilead Sciences oplyste mandag, at selskabet vil tage 390 dollars per dosis med Remdesivir.

Størstedelen af coronapatienter, der behandles med Remdesivir, forventes at modtage behandlingen i fem dage med seks doser i alt. Dermed vil den samlede behandling i de fleste tilfælde løbe op i 2340 dollars (15.500 kroner, red.), skriver Ritzau.

Remdesivir tøjler coronavirus og kan måske øge overlevelselschancerne for patienter med coronavirus - den effekt er dog endnu ikke blevet dokumenteret i videnskabelige forsøg.

Danmark har sikret sig medicin

Medicinen er også taget i brug til behandling af alvorligt syge coronapatienter i Danmark, og Danmark har sikret sig et vis lager

Det siger Flemming Sonne, der er direktør i Amgros, som står for indkøb af lægemidler til landets sygehuse.

- På nuværende tidspunkt har vi indgået en aftale med Gilead om, at de leverer en vis mængde Remdesivir til behandling af patienter i Danmark, siger han til Ritzau.

- Med det smittetryk vi har lige nu, er det vores vurdering, at Danmark er dækket godt ind i en periode.

Remdesivir er desuden blevet godkendt til behandling af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).