Udland

Udbredt højreekstremisme blandt tyske elitesoldater får konsekvenser

Tysklands forsvarsminister kræver en delvis opløsning af den militære enhed KSK.

Humøret var højt, da der i april 2017 blev holdt en afskedsfest for en kommandør i det tyske militære eliteenhed KSK. Der blev kastet med grisehoveder til musik fra højreekstremistiske musikgrupper. Og så blev der heilet.

Episoden blev omtalt i de tyske medier og fik den militære efterretningstjeneste MAD til at dykke ned i problemet.

Det er der kommet en rapport ud af, som viser, at afskedsfesten i 2017 langt fra er det eneste tilfælde af dyrkelse af højreekstremisme blandt soldater i det tyske forsvar.

Lyn-analyse

Det tyske militær har generelt et problem med højreekstremister. At der er noget grundlæggende galt med kulturen i KSK står klart, efter en soldat har sendt et 12 sider langt nødråb til forsvarsministeren. Her beskrives hvordan højreekstremistiske tendenser bliver tolereret, bagatelliseret og nogle gange også dysset ned. Flere soldater er allerede blevet afskediget på grund af deres højreekstremistiske holdninger, men når forsvarsministeren nu har valgt at gå mere grundigt til værks, så er det fordi, hun erkender, at der er noget helt afgørende galt hos det tyske militærs absolutte eliteenhed.

Særlig udbredt er det i KSK, Das Kommando Spezialkräfte. Her har MAD rapporteret om mindst 20 soldater med holdninger, der ligger på den yderste højrefløj. KSK har i alt omkring 1400 kommandosoldater. KSK blev oprettet i 1996 og har udført hemmelige operationer i blandt andet Afghanistan og på Balkan. Til KSK's opgaver hører at redde tyske statsborgere fra krise- og krigsområder, og at tage krigsforbrydere og terrorister til fange.

Våben, ammunition og sprængstoffer fundet hos KSK-oberst

Rapporten fra MAD fastslår også, at der fra KSK's ammunitionslagre er forsvundet 48.000 patroner og 62 kilo sprængstof. I maj blev privatboligen tilhørende en soldat fra KSK ransaget af politiet. Her fandt de både våben, ammunition og sprængstoffer. Der er ingen oplysninger, om fundet stammer fra KSK's ammunitionslagre, men våbnene kommer fra det tyske forsvar.

På adressen hos den 45-årige oberst i KSK fandt politiet også højreekstremistisk propaganda og en sangbog, der stammer fra den berygtede gruppe SS, Schutstaffen. Obersten blev efterfølgende anholdt, og der er nu indledt en disciplinærsag mod ham.

Truer med at lukke KSK helt

Rapporten fra MAD får nu konsekvenser. Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer har fortalt tyske medier, at eliteenheden var blevet mere og mere uafhængig af kommandolinjen i det tyske militær. Derfor vil Annegret Kramp-Karrenbauer gennemføre en omstrukturering af forsvaret. Det betyder blandt andet, at en af KSK's fire kompagnier bliver helt nedlagt.

Desuden vil KSK's indsatser og øvelser i udlandet blive indstillet, indtil den nye struktur i det tyske militær er på plads. KSK får også frataget deres oplæring af nye soldater. Forsvarsministeren Annegret Kramp-Karrenbauer vil i slutningen af oktober gøre status. Hvis der ikke er sket forbedringer, truer hun med at lukke alle kompagnier i KSK.

- Der bliver tale om en prøvetid for KSK. Hvis denne specialenhed endnu ikke har hørt dette skud, så vil der uundgåeligt komme et spørgsmål om en helt ny struktur for KSK, siger Annegret Kramp-Karrenbauer til Süddeutschen Zeitung.

En tysk soldat har fået frataget sin uniform, efter han på YouTube skarpt kritiserede regeringen og kom med antisemitistiske ytringer. Video: Michael Rathje

Nægter enhver lortebefaling fra regeringen

Men det er ikke kun i specialenheden KSK, der er problemer med soldater med ekstremistiske holdninger. Rapporten fra MAD vurderer, at der i det tyske forsvar er over 500 soldater, der sympatiserer med den yderste højrefløj. En af dem er Dennis T. Han er - eller rettere var - reservist i panserinfanteriet. I sidste måned optrådte han i en video, der blev lagt på YouTube. Her kritiserer han skarpt den tyske regering for deres håndtering af coronakrisen og kommer også med antisemitistiske udtalelser.

- Jeg nægter enhver lortebefaling fra det sort-rød-gule flag (den tyske regering - red.). For det er ikke vores farve og ikke vores folk. De skider på os, kommer det fra den ophidsede Dennis T. Ifølge Spiegel har han med omgående virkning fået forbud mod at trække i uniformen, og MAD har indledt en undersøgelse mod ham.

Den foreløbige efterforskning har vist, at Dennis T. har deltaget i to højreekstremistiske chat-grupper på det sociale medie WhatsApp. Her har han modtaget en liste med telefonnumre og adresser på 17 tyske politikere og kendisser.