Smittetal eksploderer, Fauci advarer og Trump holder stor fest: - Det sejler i USA, siger analytiker

Mens smitten spreder sig med alarmerende hast i USA, planlægger Donald Trump stor fest og mener selv, at hans indsats er fænomenal.

Mens Danmark og resten af Europa ser ud til at have coronasmitten under kontrol, stiger antallet af smittede og døde med coronavirus med alarmerende hast i USA.

Alene i fem ud af de seneste seks dage er over 40.000 amerikanere konstateret smittede om dagen.

Og Anthony Fauci - der er direktør for det Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme og plejede at flankere præsident Donald Trump ved pressemøderne - advarer om over 100.000 smittede om dagen, hvis USA ikke passer på.

- Det går i den gale retning. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis det stiger til 100.000 om dagen, hvis udviklingen ikke vender, sagde han, da han blev bombarderet med spørgsmål i Senatet i denne uge ifølge New York Times.

USA har ikke kontrol med coronasmitten, der breder sig. Det er dybt bekymrende, siger topsundhedsrĂĄdgiver.

Et decideret dødstal tør han ikke komme med.

- Men det bliver alarmerende, det kan jeg garantere.

Og nu har EU afgjort, at det er for farligt at lade amerikanere rejse ind, mens coronapandemien raser i USA.

Corona kan true Trumps genvalg

Det sejler med andre ord i USA, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Det er selvsagt ikke Trumps skyld, hvad der sker i eksempelvis Texas eller Californien. Men han kan kritiseres for ikke selv at have holdt forsigtighedsfaklen højest, siger han.

- I stedet har Trump været en genåbningsfartbølle i en tid, hvor man nok burde havde trådt mere på bremsen.

Den seneste måned er antallet af nye smittede steget med 46 procent sammenlignet med maj, mens dødstallet er steget med 21 procent. I 14 delstater er antallet af smittede mere end fordoblet i juni - deriblandt de mest folkerige stater Californien, Texas og Florida. Derfor har 16 delstater i USA bremset deres genåbning.

Over 125.000 mennesker er døde med covid-19 i USA, og antallet af smittede har oversteget 2,5 millioner.

En fremskrivning over antallet af coronarelaterede dødsfald i USA viser, at tallet kan stige til 180.000, når vi rammer 1. oktober 2020. Det viser en computermodel fra University of Washington, skriver USA Today.

Og den voldsomme udvikling kan ende med at have konsekvenser for valget i november.

- Man kommer aldrig til at vide, præcis hvor mange menneskeliv, man kunne have reddet ved hjælp af en anden strategi, siger Mirco Reimer-Elster.

- Men det siger sig selv, at en dårlig håndtering ikke styrker en folkevalgt politikers mulighed for at opnå genvalg. Det gælder selvfølgelig også i høj grad for præsident Trump.

Trumps store fest - uden afstand

Men Donald Trump afviser at have gjort noget galt.

For godt en uge siden i Oklahoma, hvor Trump afholdt sit første vælgermøde siden marts, stemplede han sin egen indsats som "fænomenal".

Og mens flere og flere amerikanere smittes med coronavirus, er Donald Trump ved at varme op til at fejre USA's uafhængighedsdag 4. juli.

Festen løber af stablen ved Mount Rushmore, bjerget med den verdenskendte skulptur af de forhenværende præsidenter George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln, der sammen repræsenterer de første 150 år af USA's historie.

Med fyrværkeri og et flyshow er det Trump-administrationens håb, at "flere tusinde" kommer til festen, der afholdes uden nogen foranstaltninger for at holde afstand, skriver CNN.

Der vil dog blive delt masker ud.

- Det er klart, at kritikere vil klandre Trump for at holde en stor fest, mens smittetallene stiger voldsomt mange steder. Symbolikken kan virke skæv, og præsidenten vil nok blive beskyldt for manglende situationsfornemmelse - selv hvis man tager de nødvendige forholdsregler ved Mount Rushmore, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.