Udland

Dette er det største fund af amfetamin nogensinde - pillerne kobles direkte til IS

Mange narkosmuglere har haft problemer med at skaffe stoffer under lockdown, oplyser politiet.

De Italienske myndigheder har beslaglagt 14 ton amfetamin – eller cirka 84 millioner piller.

Den største beslaglæggelse af denne type narko i verden.

Det skriver avisen La Repubblica og CNN.

Fangsten har en anslået markedsværdi på omkring en milliard euro - omkring 7,5 milliarder danske kroner, og den kobles direkte til terrororganisationen Islamisk Stat.

- Vi ved, at Islamisk Stat hovedsageligt finansierer sine terroraktiviteter gennem smugling af narkotika fremstillet i Syrien, som i de seneste år er blevet verdens største producent af amfetamin, skriver italiensk politi i en pressemeddelelse.

Piller blev fundet på terrorister i 2015

Fangsten er heller ikke gået ubemærket hen i Italien. Det fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Det er en usædvanlig stor fangst, og det kan man også se på den måde, som det bliver dækket på hernede. Der bliver ofte konfiskeret stoffer, men i denne her størrelsesorden er det usædvanligt, siger Eva Ravnbøl.

Pillerne af den beslaglagte type er oprindeligt udviklet til medicinsk brug. Men ulovlige udgaver er i visse kredse blevet døbt "jihad-piller", efter at IS-krigere har brugt det under kampe og angreb:

- Og så var det netop nogle af de her piller, der blev fundet på nogle af gerningsmændene bag det store terrorangreb på spillestedet Bataclan i Paris i 2015, hvor Islamisk Stat tog skylden, siger Eva Ravnbøl.

Ifølge Eva Ravnbøl har billederne af den store beslaglæggelse vakt glæde, men også dybe panderynker:

- Mange havde jo nærmest glemt IS, fordi der har været corona. Så flere skriver, at vi ikke må glemme, at de fortsat er en stor trussel mod Europa, siger hun.

Premierminister Giuseppe Conte takker myndighederne via et opslag på Twitter og kalder det "et hårdt slag mod international terrorisme".

Problemer under lockdown

Myndighederne fandt tabletterne i tre containere, der ankom til havnen i Salerno i det sydvestlige Italien.

Her var de gemt i papir- og metalcylindre i en forsendelse, der var adresseret til en adresse i Lugano i Schweiz. Og ifølge Domenico Napolitano, der er chef for afdelingen for finansiel kriminalitet i Napoli, var pillerne svære at finde – selv for politiets scannere:

- Vi kunne ikke se dem, men vi vidste, at de ville ankomme på grund af vores igangværende undersøgelser af Camorra. Vi overhørte telefonopkald fra flere medlemmer, så vi vidste, hvad vi kunne forvente, siger Domenico Napolitano ifølge CNN.

Camorraen er en kendt mafiaorganisation i Napoli-området, og ifølge CNN sørger Camorraen for, at stofferne kommer til landet og tager så en betaling for besværet.

Politiets hypotese er, at så stor en last kom fra netop Syrien, fordi coronapandemien har fyldt i Europa.

- Der har jo været problemer for narkohandlere under lockdown. Der har i det hele taget været meget mindre kriminalitet i Italien. Det gælder selvfølgelig også den slags illegal handel med stoffer, og så kigger man mod Syrien, siger Eva Ravnbøl.

Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug EMCDDA oplyser, at der regelmæssigt bliver konfiskeret ulovlige stoffer, der bærer Captagon-navnet i Mellemøsten. Ifølge organisationen indeholdt pillerne oprindeligt stoffet Fenethylline, men de produceres ikke længere.