Udland

Alt tyder på, at Putin kan sidde som præsident til 2036

De foreløbige tal viser stort flertal for kontroversiel forfatningsændring i Rusland.

73 procent af russerne har stemt en forfatningsændring igennem, og det betyder, at præsident Vladimir Putin kan blive siddende på posten frem til 2036.

Det skriver AFP og CNN baseret på foreløbige resultater, efter valgstederne lukkede klokken 20 onsdag aften dansk tid.

Ruslands valgkommission meddeler ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at 25 procent af stemmerne er talt op. Af dem har 73 procent af vælgerne stemt for de foreslåede forfatningsændringer, mens knap 26 procent af vælgerne har stemt nej, viser de foreløbige resultater.

Forfatningsændringen betyder blandt andet, at Putins præsidentperioder nulstilles, så han nok en gang kan stille op til valg til landets højeste embede

Han har allerede været ved magten i to årtier som præsident eller premierminister.

Nu når ændringen af forfatningen er stemt igennem, kan han blive genvalgt to gange mere. Dermed kan han blive på magten, til han er 83 år i året 2036.

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt fortæller fra Sankt Petersborg, at en valgobservationsgruppe har fået mange henvendelser fra folk, som mener, der har været valgsvindel.

- Der er historier om, at folk er blevet tvunget af deres overordnede til at stemme ja. Vi ved også, at det har været muligt, at man har kunnet stemme online, og så er det lykkes nogle at stemme flere gange. Først online og så ned på det lokale valgsted, siger han.

Er godkendt i parlamentet

Forfatningsændringen er allerede godkendt i parlamentet, men Putin har fastholdt, at en folkeafstemning er vigtig for at give ændringen legitimitet.

Derfor har regeringen også gjort meget for, at så mange som muligt skulle stemme, og af samme grund blev afstemningen indledt for en uge siden og sluttede i dag.

- Putin har hele tiden gået efter at få befolkningens accept. Han mener, at hans måde at styre landet på er legitim. Kritikere derimod siger, at der ikke har været en sund demokratisk proces i diskussionen om forfatningsændringerne, og at det ikke hører hjemme i et demokrati, at man giver sig selv lov til potentielt at blive til 2036, siger Claus Borg Reinholdt.

Ruslands valgkommission meddelte i morges, at valgdeltagelsen lå på 55 procent, efter valgstederne havde haft åbent i seks dage.

Blandt de øvrige ændringer, der er blevet stemt igennem, er en række konservative reformer. Herunder et endeligt forbud mod ægteskaber mellem to personer af samme køn og et garanteret minimumbeløb i pension hvert år.

Det endelige valgresultat forventes at ligge torsdag.