Udland

Pearl Jam undskylder efter dødsulykke på Roskilde Festival

- Vi gemte os og håbede, at det ikke var vores skyld. Vi har gjort vores bedste for ikke at gemme os siden da, siger bandet 20 år efter dødsulykken.

Det amerikanske rockband Pearl Jam undskylder for deres rolle i dødsulykken på Roskilde Festival i år 2000, hvor ni unge mænd mistede livet under en koncert.

Bandet skriver på pearljam.com, at de efter ulykken ikke tog nok ansvar.

Et ansvar, de med deres egne ord siden har forsøgt at leve op til.

- Vi trak os tilbage og gemte os, da mange antydede, at det var Pearl Jams skyld. Vores ord var til ingen hjælp dengang, skriver bandets guitarist Stone Gossard på vegne af resten af bandet.

- Vi gemte os og håbede, at det ikke var vores skyld. Vi har gjort vores bedste for ikke at gemme os siden da.

Selv blevet forældre

Det verdenskendte rockband optrådte 30. juni 2000 på Roskilde Festivals hovedscene, Orange Scene.

Men efter knap en time blev koncerten afbrudt, og forsanger Eddie Vedder bad fra scenen publikum om at træde tilbage. Det var regnvejr, og et stort pres blandt publikum betød, at flere mistede fodfæstet og blev hevet ned. De fleste blev reddet, men ni unge mænd rejste sig aldrig op igen.

Siden den regnvåde aften på Roskilde 30. juni 2020 er flere af bandets medlemmer blevet forældre til i alt 11 børn.

- Vores forståelse af omfanget og forældrenes tab af de drenge er vokset eksponentielt, nu hvor vi kan forestille os vores egne børn dø under omstændigheder som Roskilde 2000, skriver bandet.

- Vores dybeste medfølelse og undskyldninger til de familier, der mistede deres drenge den dag.

Lever i skyggen af tab og smerte

Bandet Pearl Jam, der fra scenen kunne se, hvordan deres fans blev trådt ned, var også mærkede.

Men gennem årene har de forsøgt at støtte de familier, der mistede en søn, en bror eller en bedste ven den sommeraften i Roskilde.

- Med nogle (familier, red.) har vi skabt stærke venskaber ... delt og støttet hinanden. Andre kender vi ikke, skriver bandet.

- Vi står for evigt i skyggen af jeres smerte og tab, og vi accepterer den skygge og for evigt taknemmelige for at dele dette hellige rum. Det rum, som er skabt af fraværet af de ni unge mænd.

Også Roskilde Festival mindes den dag, der ændrede festivalen for altid.

- Det er 20 år siden, at en næsten ufattelig tragedie ramte et sted, hvor samhørighed og glæden ved livet blev fejret, skriver festivalen på Instagram.

- Ni sten og ni birketræer danner en cirkel, et mindesmærke for de omkomne og en påmindelse om, hvor skrøbeligt livet er. Det kan godt ske, vi ikke er sammen på festivalen i år, men lad os huske det, uanset hvor vi er.

De præcise omstændigheder for ulykken er blevet undersøgt af både politi og ved efterfølgende civile retssager. Konklusionen var, at der var tale om en ulykke.

Siden ulykken er sikkerheden på Roskilde Festival ændret, ligesom det er sket på store festivaler over hele verden.

Blandt andet er pladsen foran Orange scene nu brudt op af 'bølgebrydere' og vagtgange, så presset mod scenen er formindsket.