Udland

Hvorfor vidste Trump intet om russiske dusører på amerikanske soldater?

Amerikanske efterretningstjenester undersøger, om dødsfald blandt de amerikanske soldater i Afghanistan kan kædes sammen med påstanden om, at Rusland har udlovet dusør på dræbte amerikanere. Mohammad Ismail / Ritzau Scanpix

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland har lovet Taliban penge for at dræbe amerikanere. Men Trump fastholder, at han intet vidste.

Nyhedsbureauet AP skriver i dag, at Det Hvide Hus allerede i 2019 fik underretninger om, at Rusland tilbød Taliban dusører for at dræbe amerikanske soldater i Afghanistan .

Historien vakte stor opsigt, da den første gang kom frem i sidste uge i New York Times, hvor avisen skrev, at efterretningstjenesterne underrettede præsidenten i slutningen af februar i år.

Siden har diskussionen raset om præsidentens kendskab til sagen. Præsident Donald Trump fastholder, at han ikke er blevet briefet om sagen og har mere end antydet, at historien er fake news.

Mandag aften blev en række ledende, republikanske politikere orienteret om sagen på et møde i Det Hvide Hus.

Efterretningstjenesterne skriver hver dag et kort notat til præsidenten om døgnets vigtigste emner.

Men Donald Trump bryder sig ikke om at læse disse daglige notater og foretrækker at få en mundtlig briefing om de vigtigste efterretningsnyheder cirka tre gange om ugen, skriver New York Times.

Kunne have læst det

Det er derfor tænkeligt, at præsidenten kunne være underrettet, hvis han havde læst sit notat. Men at emnet ikke er blevet nævnt i de mundtlige briefinger.

- Jeg tror, det kan have været i det skriftlige materiale, siger den højst rangerende republikaner i efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, Michael McCaul, der var blandt deltagerne i mandagens møde.

Det republikanske medlem af Efterretningkomitéen i Repræsentanternes Hus, Michael McCaul.

- Jeg forstår det sådan, at han bliver briefet tre gange om ugen om de mest troværdige, håndgribelige efterretningsemner. Og på det pågældende tidspunkt blev det ikke vurderet til at være troværdig, håndgribelig information. Men hvis vurderingen ændrede sig, så ville han blive briefet senere, sagde Michael McCaul efter mødet.

Hvorfor har han ikke fået besked

Det Hvide Hus benægter ikke, at Det Nationale Sikkerhedsråd har diskuteret sagen allerede for flere måneder siden, men fastholder, at det skete, uden præsidenten har fået noget at vide.

- Han er ikke blevet personligt informeret. Det er alt, hvad jeg kan sige i dag, sagde pressesekretær i Det Hvide Hus Kayleigh McEnany mandag.

Det har skabt vrede langt ind i republikanske kredse:

- På nuværende tidspunkt er der to spørgsmål, som Kongressen bør koncentrere sig om at få besvaret: Hvem vidste hvad? Hvornår? Og vidste den øverstbefalende (præsident Trump, red.) noget? Hvis ikke: Hvorfor i helvede vidste han så ikke noget? kommenterer den republikanske senator Ben Sasse.

Michael McCaul sagde efter mandagens møde, at han var ”stærkt bekymret over, at efterretningstjenesternes oplysninger kan være korrekte", ikke mindst fordi mødet afslørede, at militæret allerede for nogen tid siden har strammet op på sikkerhedsreglerne for soldaterne i Afghanistan på grund af sagen, oplyser tv-stationen NBC.

Afhøringer af fanger

New York Times skriver, at efterretningstjenesternes vurdering bygger på materiale, som amerikanske soldater har fundet i Afghanistan og på afhøringer af tilfangetagne Taliban-krigere.

Konklusionen er, at Rusland har tilbudt Taliban en økonomisk belønning for hver soldat fra USA eller en af koalitionspartnerne, der blev dræbt. Pilen peger på den russiske militære efterretningstjeneste, GRU, som den ansvarlige, mens de amerikanske efterretningstjenester er usikre på, om den øverste russiske ledelse har været informeret om planen.

Angreb i 2019

Nyhedsbureauet AP skriver, at mistanken allerede i 2019 blev taget så alvorligt i Det Hvide Hus, at den blev inkluderet i en af de daglige, skriftlige briefinger.

I 2019 blev 16 amerikanske soldater dræbt af fjendtlig ild eller bomber, mens tallet for 2020 indtil videre er fire - alle dræbt før aftalen mellem USA og Taliban om tilbagetrækning af en stor del af de amerikanske styrker i Afghanistan blev underskrevet i februar.

Amerikanske soldater i Afghanistan, juni 2019.

Efterretningstjenesterne har ikke påvist, at nogle af disse tab har forbindelse til de påståede russiske dusører. Men ifølge AP har efterretningstjenesterne især mistanke til et angreb i april 2019, hvor tre marinesoldater blev dræbt, da en bombe ramte deres armerede køretøj.

Taliban tog efterfølgende ansvaret for angrebet.

"Angreb på egen hånd"

Til gengæld har Taliban klart afvist, at man har en aftale med russerne om en belønning for dødelige angreb og slår fast, at man ikke har angrebet amerikanske soldater, siden fredsaftalen blev underskrevet i februar:

- Den slags aftaler med det russiske efterretningsvæsen eksisterer ikke. Vores angreb og målrettede drab, der har fundet sted i de foregående år, har vi gennemført helt på egen hånd. Men det har ændret sig siden vores aftale med amerikanerne. Deres liv er sikre nu, og vi angriber dem ikke, siger Talibans talsmand til New York Times.

Taliban forsikrer, at man efter fredsaftalen ikke længere angriber amerikanske soldater. Her nedlægger en gruppe Taliban-krigere i sidste uge symbolsk deres våben til støtte for fredsprocessen.

Også Rusland har afvist historien.

- Ingen amerikanske repræsentanter har nogensinde rejst det spørgsmål med os, siger en talsmand for den russiske præsident Vladimir Putin, Dmitry Peskov, til NBC News.