Coronavirus

EU åbner for 14 nye lande - men USA er ikke med på listen

Canadiere og sydkoreanere er - blandt andre - fra i morgen velkomne til at rejse ind i Europa.

EU-landene har tirsdag ved kvalificeret flertal vedtaget en liste over nationaliteter, der fra 1. juli igen er velkommen til at rejse ind i EU.

EU's ydre grænser har været lukket for almindelige rejsende siden midten af marts, men nu vurderes smittespredningen at være så meget under kontrol, at de europæiske lande igen er klar til at åbne grænserne.

Det drejer sig om disse 14 lande.

 • Algeriet
 • Australien
 • Canada
 • Georgien
 • Japan
 • Montenegro
 • Marokko
 • New Zealand
 • Rwanda
 • Serbien
 • Sydkorea
 • Thailand
 • Tunesien
 • Uruguay

Af aftaleteksten fremgår det, at Kina kan blive føjet til listen, hvis også Kina vil tage imod EU-borgere.

Flere lande kan komme til

Situationen i de nævnte lande vil blive kontrolleret løbende, og hver 14. dag vil der blive taget stilling til, om nye lande skal føjes til listen. For at komme på listen skal man ifølge aftalen leve op til tre kriterier:

1) Antallet af nye covid-19-tilfældet i løbet af de sidste 14 dage og per 100 000 indbyggere skal være tæt på eller under EU-gennemsnittet (som det blev målt 15. juni 2020:16 per 100.000 indbyggere)

2) Antallet af nye tilfælde skal være stabilt eller faldende sammenlignet med de foregående 14 dage

3) Den samlede vurdering af udbredelsen af covid-19 skal ske ud fra alle tilgængelige oplysninger - fra blandt andet test, overvågning, sporing af kontakt, inddæmning, behandling og rapportering - samt pålideligheden af oplysningerne.

Anbefalingerne fra EU er dog ikke bindende.

TV 2 har været i kontakt med Udenrigsministeriet for at høre, hvordan Danmark forholder sig til dem, men meldingen er, at man ikke har nogen kommentarer til situationen i dag.

Til gengæld oplyser ministeriet på sin hjemmeside, at udenrigsministeren mødes med Udenrigspolitisk Nævn onsdag, hvor eneste punkt på dagsorden er "orientering om grænserestriktioner og rejsevejledning".

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) præsenterede i sidste uge nye, opdaterede rejsevejledninger for en række lande - alle udregnet efter en model, der ud fra en række objektive kriterier vurderer, om et land er sikkert at rejse til eller ej.

Der var i den forbindelse ingen lande udenfor EU, som myndighederne anbefalede at rejse til.

Alarmerende smittetal i USA

USA er ikke med på listen fra EU.

For mens Europa viser tegn på at have knækket smittekurven, stiger antallet af smittede fortsat med alarmerende hast i USA. Udviklingen har fået ni delstater til at melde ud, at de ikke genåbner yderligere for nuværende.

Over 126.000 amerikanere med covid-19 har mistet livet og knap 2,6 millioner er bekræftet smittet. Dermed er der nu 383 døde per million indbyggere i USA, mens der til sammenligning er 105 døde per million indbygger i Danmark.

I EU har rejsende fra USA og resten af verden siden midten af marts været udelukket for indrejse, dog med få undtagelser som for eksempel hjemrejser for EU-borgere. En række EU-lande har allerede genåbnet grænser internt i unionen.

En fortsat udelukkelse af amerikanske statsborgere fra EU kan anspore amerikanerne til heller ikke at åbne op over for europæiske statsborgere, har TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz tidligere forklaret.

I sidste ende er det op til USA's præsident, Donald Trump, at beslutte, om USA fortsat vil udelukke indrejse fra EU.

I midten af marts forbød han indrejse fra Schengen-landene i 30 dage - den er siden blevet forlænget til ubestemt tid, ifølge Forbes.