Udland

Billeder af advokat-par deles over hele verden: Vi er ikke racister

Episoden har vakt røre i USA, da flere frygter, at ægteparrets handlinger var racebetonet.

Hun i sorte leggins og stribet t-shirt. Ved hendes side står han i sandfarvede bukser og lyserød poloshirt. Begge i bare tæer.

Episoden lyder uskyldig.

Men billederne af det midaldrende advokatægtepar Patricia og Mark McCloskey foran deres enorme hus i overklassekvarteret Central West End i St. Louis, Missouri, har fyldt i alverdens nyhedsmedier og på sociale medier siden søndag.

For på både de levende og statiske billeder fra forstaden ses ægteparret med henholdsvis en pistol og en semiautomatisk riffel i hænderne – viftende mod en flok af demonstranter.

Demonstranterne var på vej mod St. Louis' borgmester, Lyde Krewson, som de ville have afsat. Men på vejen til huset brød de, ifølge ægteparret, gennem porten til den private gade Portland Place, hvor ægteparret bor. De sad og spiste på terrassen, da de hørte støj:

- Så snart jeg sagde, at det var et privat område, begyndte gruppen at råbe. Lige foran mig. Jeg var skræmt til døden. Og så hentede jeg min riffel.

- Det eneste, vi gjorde, var at sige, at det er et privat område, og at gruppen skulle forlade det, siger Mark McCloskey til det lokale medie KSDK News, en del af CNBC News.

Advokat: - Har intet med racisme at gøre

Ifølge Mark McCloskey bar flere af demonstranterne skudsikre veste, våben og truede ægteparret med, at de ville blive slået ihjel.

Det fremgår også af den anmeldelse, som ægteparret indgav til det lokale politi:

- Da gruppen brød gennem porten, fortalte ofrene, at de var på en privat gade og bad dem om at forlade området omgående, lyder det i politiets erklæring ifølge NBC News.

- Og da gruppen begyndte at råbe fornærmelser og trusler til begge ofre, og da ofrene opdagede, at flere af demonstranterne var bevæbnede, bevæbnede de sig selv og kontaktede politiet, lyder det videre.

Siden har en lokal freelancefotograf også bevidnet, at der var mindst ét håndvåben tilstede ved demonstrationen, men først da demonstrationen nåede frem til borgmesterens hus. Samme fotojournalist tilføjer, at han ikke så nogle bryde porten op, da den stod åben, da demonstranterne ankom.

Episoden har vakt røre i USA. Dels fordi nogle ser det som en trussel mod retten til at demonstrere. Og dels fordi nogle frygter, at ægteparrets reaktion kom, fordi flere af demonstranterne var sorte. En situation, der i nogens øjne vil bekræfte, at sorte undertrykkes i USA, hvilket har været emnet til de mange Black Lives Matter-demonstrationer i kølvandet af drabet på den afroamerikanske George Floyd.

Men det handlede om frygt og ængstelse - og ”var ikke racerelateret”, lyder det fra parrets advokat til CNN. Advokaten tilføjer, at demonstranterne, der fremførte truslerne, i øvrigt var hvide.

Og Mark McCloskey stemmer i:

- Jeg er ikke en anti-Black Lives Matter-fyr. Jeg har taget lignende sager som advokat i årevis. Jeg er langt fra en fjende af dem, der bekymrer sig om sortes liv. Men jeg er åbenbart en fjende af de terrorister og marxister, der også er i denne her organisation, siger han til KSDK News.

Vil afsætte borgmester

De oprindelige demonstrationer havde dog kun inddirekte noget med Black Lives Matter at gøre.

De fremmødte demonstranter ønskede i stedet, at byens borgmester, Lyda Krewson, skulle gå af, fordi hun i sidste uge offentliggjorde en række navne på borgere, der havde krævet, at hun fjernede finansieringen til det lokale politi.

Borgerne mener, at pengene til politiet er bedre brugt på sundhedsprogrammer til befolkningen end til politiet. En holdning, som mange har støttet, efter at George Floyd døde i politiets varetægt.

Lyda Krewson har mødt stor modstand for at offentliggøre navnene på borgerne og har siden undskyldt, men nægter at trække sig som borgmester:

Episoden undersøges

Der er endnu ikke rejst sigtelse mod hverken demonstranterne eller McCloskey-parret. Men det lokale politi oplyser, at de er ved at undersøge hændelsen.

- Vi skal beskytte retten til fredeligt at demonstrere, og ethvert forsøg på at intimidere dette gennem trusler eller trusler med dødbringende våben, vil ikke blive toleret, oplyser anklager Kimberly M. Gardner til CNN.

Mark McCloskey oplyser, at parret siden episoden har modtaget utallige trusler på mails og telefon, men også støtte. Han fortryder dog hverken sin eller sin kones reaktion, men håber, at demonstranterne vil tænke sig om:

- Hvorfor var det nødvendigt at ødelægge porten, true os og demonstrere på en gade, hvor borgmesteren slet ikke bor?

Præsident Trump delte søndag en video på Twitter, hvor en ældre mand råber ”white power” til en anden demonstration, hvilket han senere slettede. Præsidenten har delt nedenstående video fra episoden i St. Louis, men har ikke kommenteret yderligere.