Udland

Belgien beklager for første gang flere millioner afrikaneres død i Congo

Kong Leopold II's styre var så voldsomt, at den belgiske stat overtog Congo fra ham, efter flere millioner congolesere var døde.

Congo har for første gang nogensinde modtaget en beklagelse fra Belgien for de forbrydelser og overgreb, som landet udsatte congoleserne for som kolonimagt.

Det skriver det belgiske medie Bulletin.

Det er Belgiens konge, Phillippe, der har givet det afrikanske land en formel beklagelse ved at sende et brev til Congos præsident Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo i anledningen af 60-årsdagen for Congos selvstændighed fra Belgien.

- Jeg vil gerne udtrykke min dybeste beklagelse for fortidens sår, hvis smerte nu genoplives af den forskelsbehandling, der stadig er for stor i vores samfund, skriver han i brevet.

Flere millioner dræbt i kolonitiden

Nyheden om beklagelsen er på forsiden af de fleste store aviser tirsdag.

- Det her er virkeligt stort i Belgien, og det betyder virkeligt meget både for congolesere i Congo og for de mange, der bor her i Belgien i dag, siger Lotte Mejlhede, der er TV 2s EU-korrespondent.

- Vi har jo haft en lignende debat i Danmark om undskyldning til Thuleboere i Grønland. Det er en stor og vigtig selvransagelse.

I brevet udtrykker kongen sin "dybeste beklagelse" for "de voldshandlinger" og "lidelser", som Kong Leopold II påførte Congo.

Lyn-analyse

Det her er stort i Belgien, for det er første gang kongehuset sender Congo en beklagelse for fortidens forseelser. Man skal dog nærlæse brevet og lægge mærke til, at man ikke bruger ordet 'undskyldning' men 'beklagelse'. Det er fordi, der med ordet undskyldning lynhurtigt ville blive tale om erstatningskrav. Politisk er fortiden til heftig debat lige nu i Belgien, og man forventer, at parlamentet i løbet af de næste uger vil beslutte, om der skal nedsættes en egentlig sandheds-kommission

Leopold II underlagde sig på brutal vis Congo og området omkring i 1885 og havde området som sin personlige ejendom i 23 år frem til 1908, selv om landet var 76 gange større end Belgien.

I historiebøgerne kan man se en brutal udnyttelse af den oprindelige befolkning, hvor flere millioner congolesere blev fanget og gjort til slaver. Med pisk og massemord holdt Leopold II landet i et jerngreb, mens han tjente styrtende på at udvinde gummi ved hjælp af tvangsarbejde.

Det anslås, at Kong Leopold II en overgang var verdens rigeste mand.

Et sted mellem fem og 10 millioner congolesere døde som et resultat af Kong Leopold II's brutale kolonisering. Så alvorlige var konsekvenserne, at den belgiske stat overtog administrationen af Congo som en formel koloni i 1908 frem til selvstændigheden i 1960.

I dag er Congo præget af stor politisk uro og kæmper med både ebola og coronavirus.

Statuer af Kong Leopold II revet ned

Kong Phillippe, der sidder på den belgiske trone i dag, er Leopold II's brors tipoldebarn.

Der var tale om, at han skulle til Congo i forbindelse med fejringen af uafhængighedsdagen, men det har coronapandemien sat en stopper for.

I de seneste uger er flere statuer af Kong Leopold II i Belgien blevet vandaliseret, revet ned eller fjernet af myndighederne i kølvandet på Black Lives Matter-protesterne, hvilket har sat gang i en ny debat om monumenter, der hylder den koloniserende konge.

- Det er en blodig fortid, der gør ondt, som kongehuset nu beklager. Kong Philippe er jo efterkommer af den omstridte Kong Leopold ll - om end langt ude, siger Lotte Mejlhede om den store betydning af selverkendelsen fra kongehuset.

Ingen undskyldning

Kong Philippe er den første kongelige, der udtrykker fortrydelse over de uhyrligheder hans forgænger begik dengang. Kongen skriver desuden, at han ønsker at tage kampen op mod "alle former for racisme".

har holdt tale i dag i anledning af uafhængighedsdagen, hvor hun erkender og beklager fortidens vold og uretfærdigheder i Congo. Hun siger, at der nu skal være en parlamentarisk proces om, hvordan Belgien skal forholde sig til fortiden. Men også hun undlader direkte at bruge ordet undskyldning.

Belgiens fungerende premierminister Sophie Wilmès har holdt tale i dag i anledning af uafhængighedsdagen, hvor hun erkender og beklager fortidens vold og uretfærdigheder i Congo.

Hun siger, at der nu skal være en parlamentarisk proces om, hvordan Belgien skal forholde sig til fortiden. Men ligesom Kong Phillipe undlader hun at bruge ordet undskyldning.