Udland

Virksomhed lancerer duften af rummet

Lugten af rummet beskrev af astronauter som en blanding af krudt og brændt bøf. Handout / Ritzau Scanpix

Duften er oprindeligt udviklet til gavn for astronauter, men bliver nu tilgængelig for alle.

Hvis du nogensinde har spekuleret på, hvordan der lugter i rummet, er der nu kommet et bud.

Duftvirksomheden Omega Ingredients har ud fra flere astronauters fortællinger forsøgt at genskabe lugtsammensætningen som en parfume. Det skriver CNN.

En blanding af krudt, brændt bøf, hindbær og rom, lyder beskrivelserne blandt andet på. Og det har nu resulteret i parfumen Eau De Space, der er tilgængelig for alle.

Oprindeligt udviklet for NASA

Det var dog ikke den oprindelige tanke med duften, der er udviklet af kemikeren og grundlæggeren af Omega Ingredients, Steve Pearce.

Normalt laver virksomheden smagsstoffer og lugte, der kan indgå i fødevareprodukter eller få en ny Audi til at dufte helt rigtigt.

Men i 2008 fik kemikeren til opgave af den amerikanske rumfartsadministration, NASA, at genskabe lugten af rummet.

Den tog fire år at udvikle, men formålet var dog ikke at skabe en parfume. I stedet skulle duften være med til at forberede kommende astronauter på turen ud i rummet ved at eliminere overraskelser.

Flere alternative dufte

Denne gang handler det dog om, at virksomheden - ud over at tjene penge - gerne vil være med til at øge interessen for uddannelser inden for videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik. I den forbindelse er håbet, at parfumen kan føre samtalen ind på emnet.

Det er heller ikke første gang, at Omega Ingredients og Steve Pearce har kastet sig ud i alternative dufte. Kemikeren har tidligere genskabt lugten af den egyptiske dronning Kleopatras hår.

Og så har Steve Pearce givet sit bud på, hvordan der lugtede på den sovjetiske rumstation Mir, der planmæssigt styrtede ned i Stillehavet i 2001. Det var blandt andet det arbejde, der fik NASA til at kontakte ham.

Det stopper heller ikke ved duften af rummet. Virksomheden har også planer om at lancere en parfume med navnet 'Smell of the Moon' (Duften af månen, red.).