Udland

Sommerferie i Italien på corona-måden: Kæmpebøder, maskepligt og ingen kram

Udenrigsministeriet har åbnet for rejser til Italien, men der er en del, man skal være opmærksom på, hvis man vælger at rejse dertil.

Italien har været lammet hele foråret af den stygge coronavirus, der har kostet næsten 35.000 borgere livet, og som har overbelastet dele af sundhedssystemet i de nordlige regioner.

I over to måneder gjaldt meget strikse regler om udgangsforbud i hele landet, og italienerne var i chok, i sorg og i en tilstand af modløshed.

Samtidig prøvede de at holde modet oppe hos hinanden ved fællessang på balkonerne, onlineaktiviteter og ved at yde moralsk og konkret støtte til de mest udsatte. Sammenhold og solidaritet blev også en stor del af denne helt usædvanlige tid, som ingen nogensinde vil glemme.

I ugerne under den hårde lockdown i marts og april var alt uden for hjemmet nærmest forbudt. Man skulle eksempelvis udfylde en lang og udførlig tro-og-love-erklæring for bare at gå til bageren, og politiet kontrollerede folk fra morgen til aften. De fleste italienere var meget disciplinerede og overholdt de skrappe, nye regler, men der blev dog også udstedt en del bøder til folk, der bevægede sig ud uden gyldig grund.

Heldigvis er situationen en ganske anden nu, hvor Italien er gået ind i den såkaldte FASE 3.

Fra begyndelsen af juni er grænserne blevet åbnet både mellem landets 20 regioner og til det meste af Europa. Men italienerne er stadig påvirkede af chokket og derfor forsigtige, hvilket man skal have i baghovedet, når man skal indstille sig på de nye forskrifter. De gælder selvfølgelig for alle - lokale såvel som turister.

Der er meget at være optimistisk over. De nationale coronatal går hver dag i den rigtige retning, og de allernyeste dagstal viser kun otte dødsfald og under 100 på intensive afdelinger på landsplan. Der er dog i øjeblikket nogle lokale udbrud, der har udløst “røde zoner” i både Nord- og Syditalien. Det vil sige lokale karantæne-boligblokke eller virksomheder, hvor der er registreret et større antal smittede.

Man kan tjekke info på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside, som også er på engelsk, inden man ankommer til en feriedestination. Der er også nyttige rejeoplysninger på Den danske Ambassades hjemmeside.

FASE 3 beskrives som den periode, hvor folk skal lære at leve med virus og udvise ansvarlig adfærd for at forhindre smittespredning, samtidig med at dagliglivet fortsætter. Som man kender det alle andre steder fra, er det allervigtigste at holde afstand. Afstand og rene hænder er stadig alfa og omega, og der er sat håndsprit op overalt.

Man skal holde sig en meter fra andre mennesker og to meter fra andre, hvis man dyrker sport eller anstrenger sig fysisk. I praksis betyder det, at man skal stå i kø til eksempelvis supermarkeder og andre butikker med god plads mellem de ventende kunder, at der kun må være få mennesker inde ad gangen, og at man i øvrigt altid skal bære maske indendørs.

Man skal også bære maske i busser, tog, metro, taxier og i biler, hvor man befinder sig med folk, man ikke bor sammen med. Man må højst sidde tre i en bil, medmindre man kører med sin familie eller med samboende. En chauffør og to på bagsædet med mellemrum i midten.

Man må ikke kramme folk på gaden. I virkeligheden må man ikke engang kramme sin kæreste, men da der var blevet givet en bøde på 400 euro til et helt ungt par, der blev snuppet for den forseelse i Pavia for nogle uger siden, blev der ballade. Politiet har derefter fået besked på at tænke sig om og prøve at vise lidt overbærenhed i visse tilfælde.

Det er dog helt sikkert forbudt at kramme og kysse folk i det offentlige rum, som ikke er nærmeste familie eller en sambo. Det er der flere unge i blandt andet Rom, der har fået bøder for de seneste uger. Mange bruger ofte et “nik” med albuer eller fødder til at hilse, nu da håndtryk, omfavnelser og kindkys er bandlyst.

Det kan altså koste dyrt, hvis man ser en ven eller en bekendt efter lang tid og af ren begejstring ser stort på afstandskrav og de nye coronavaner.

Der er også bøderisiko, hvis man ikke har maske på de påkrævede steder, hvis man smider dem (eller engangshandsker) på gaden, hvis man ikke holder afstand, hvis man ikke rapporterer feber og/eller symptomer til sundhedsmyndighederne, men går rundt iblandt folk alligevel, og hvis man er blevet bedt om at gå i karantæne uden at gøre det.

Det mest forbudte, og som kan udløse fængselsstraf, er at trodse isolationskravet, hvis man er blevet testet positiv. Bøderne går fra 400-3000 euro. På steder som de store banegårde, i lufthavne, på strandbarer, på de fleste restauranter, i fine butikker, på skønhedsklinikker og hos frisører får man taget sin temperatur, og hvis den er over 37,5 grad, skal man testes og holde sig væk fra andre, indtil man får svar.

På restauranter, strandklubber, hoteller, frisører, sportscentre og lignende bliver man bedt om at lægge navn og telefonnummer, så man kan blive kontaktet i forbindelse med kontaktopsporing, hvis der pludselig viser sig at have været en coronasmittet på stedet.

Man kan downloade app’en IMMUNI, som fire millioner italienere allerede har gjort, så er man med i et optrevlingssystem af eventuelle smittekæder. På strande, ved poolområder, på campingpladser og lignende skal der selvfølgelig igen holdes afstand, og visse steder er der opsat “trafiklys”, der signalerer, hvor mange der befinder sig i swimmingpoolen, og om der er plads til flere eller ej.

Hotelværelser, udlejningshuse, campingvogne, telte, liggestole og parasoller bliver afsprittet mellem hver gæst, og der er sat plexiglas op mange steder for at skabe afstand ved receptioner, betalingskasser i forretninger, billetkontorer og turistinformationer.

Det er vigtigt at have en maske med sig altid, for selvom man går ud i den tro, at man bare skal gå en tur, kan man pludselig komme ud for enten at ville ind i en butik eller en café, hvor den er obligatorisk, eller man kan risikere, der pludselig opstår en spontan forsamling af mennesker.

Mange italienere går rundt med masker om armen eller om hagen, når de ikke har dem rigtigt på, og det er ikke ligefrem den mest anbefalelsesværdige idé. Men der er gået hverdag i den, og smittefaren lurer ikke lige om hjørnet i folks bevidsthed i forhold til tidligere.

Det mest korrekte er at tage en kirurgisk engangsmaske forsigtigt af og på og rent faktisk smide den ud efter brug, men sådan foregår det ikke helt. Der er også mange, der har håndsyede og spraglede hjemmelavede mundbind på, og de er lovlige til “almindelige mennesker”. Selvfølgelig skal læger, tandlæger, kosmetologer, frisører og andre, der er i meget tæt kontakt med folk, have professionelt udstyr på.

Det er god stil at overholde alle disse instrukser og reglementer, selvom sommeren er over os, og termometret er oppe over de 30 grader.

For nogle måneder siden sprang folk over på det modsatte fortov, hvis man risikerede at komme for tæt på hinanden. Sådan er det ikke helt længere, men man viger for hinanden, og man kan godt få nogle reprimander, hvis man lige bliver distraheret og kommer til at stå for tæt i en kø eller glemmer at tage masken op over næsen.

Så siger man bare “scusi” og smiler med øjnene. Det må man øve sig lidt på, nu da ens mund er dækket til.