Udland

Ny virus med potentiale til at blive en pandemi er fundet

Mens coronakrisen stadig står på, har forskere fundet en ny type virus blandt slagterimedarbejdere i Kina.

En ny type virus med potentiale til at blive en pandemi er fundet i Kina.

Ifølge kinesiske forskere fra Nottingham University i Storbritannien er virussen fundet i grise, men kan og har allerede spredt sig til mennesker. Det skriver det britiske medie BBC.

Forskerne er bekymrede for, at virussen kan mutere, så det nemmere kan sprede sig fra et menneske til et andet.

Virussen skulle have alle kendetegnene for en virus, der kan spredes blandt mennesker, og da det er nyt, forventer forskerne ikke, at mennesker er immune over for det.

Før den nuværende coronavirus var den seneste virus, der blev en pandemi, svineinfluenzaen. Den brød ud i Mexico i 2009, men var mindre dødelig end først antaget, da flere ældre borgere var immune over for den.

Ligner svineinfluenza

Den nye type virus, som har navnet G4 EA H1N1, ligner svineinfluenzaen, siger en af de kinesiske forskere Kin-Chow Chang.

Han fortæller, at de allerede har fundet bevis på smitte med den nye virus blandt mennesker, der har arbejdet i slagterier i Kina.

- Lige nu er vi distraheret af coronavirussen og med god grund. Men vi må ikke stoppe med at undersøge nye potentielt dødelige virusser.

Kin-Chow Chang fortæller, at virussen ikke er et problem endnu, men det må ikke blive ignoreret.

Og det er Søren Riis Paludan enig i. Han er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet:

- Jeg er stor tilhænger af ikke at skræmme nogen. Men det er en god reminder om, at selvom vi på et tidspunkt måske har elimineret corona, kan noget lignende ske meget hurtigt igen, siger Søren Riis Paludan til TV 2.

Forsker: - Det sker hele tiden

Søren Riis Paludan er ikke klar over, om influenzaen er kommet frem nu, fordi man kigger mere grundet coronapandemien, eller om sygdommen er ”nået næste niveau”.

- Men det beskriver meget godt, hvad der sker hele tiden, når det drejer sig om virus, og mennesker og dyr er så tætte. Det er bare meget sjældent, at det bryder igennem og bliver mere alvorligt, siger han.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vil "meget omhyggeligt studere" de kinesiske undersøgelser af en ny type virus. Det siger en talsmand for FN-organet tirsdag.

- Det nyfundne virus understreger, hvor vigtigt det er at opretholde overvågningen af influenza under Covid-19-pandemien, siger WHO's talsmand, Christian Lindmeier, under et pressemøde i Genève.

- Det er vigtigt, at der bliver samarbejdet internationalt om fund af virus og deres udvikling i dyrepopulationer, siger han.

Coronavirussen brød ud i Kina i byen Wuhan i slutningen af sidste år. Siden da er over en halv million mennesker døde af virussen over hele verden. Her er der endnu ikke udviklet en vaccine.

Men der kan det gå hurtigere med eksempelvis influenza, siger Søren Riis Paludan:

- Det er den umiddelbare fordel med influenza. Man har et godt udgangspunkt og en vaccine, man kan udbygge, siger han.