Udland

Iran vil have Trump anholdt - og beder Interpol om hjælp

Iran vil have USA's præsident, Donald Trump, anholdt og udleveret efter drabet på den iranske general Qasem Soleimani i januar. Carlos Barria / Ritzau Scanpix

Landet har bedt Interpol om hjælp.

Iran har udstedt en arrestordre på USA's præsident, Donald Trump, og bedt Interpol om assistance.

Det skriver Al Jazeera.

Årsagen er det droneangreb, der i januar dræbte den højtstående iranske general Qasem Soleimani.

Anklager Ali Alqasimehr siger mandag, at Trump og mere end 30 andre, som Iran mener var indblandet i angrebet, står over for "anklager om mord og terrorisme".

Alqasimehr har ikke sat navn på andre end Donald Trump, men han understreger, at Iran fortsat vil forfølge sagen, selv om Trump en dag ikke er præsident længere.

Afventer Interpol

Interpol, der har base i Frankrig, har endnu ikke kommenteret forespørgslen fra Iran.

Iran har anmodet om en såkaldt rød efterlysning. Det er dem Interpol sender ud for at finde og anholde eftersøgte personer med henblik på mulig udlevering.

Efter at have modtaget en sådan anmodning om assistance mødes medlemmerne af det internationale politisamarbejde i Interpol for at afgøre, om man skal sende den ud til medlemslandende eller ej.

Og det er langt fra sikkert, at de giver Iran et nap med jagten på USA's præsident, da organisationens retningslinjer forbyder Interpol at "foretage en intervention eller aktivitet af politisk karakter".

Ansvarlig for amerikaneres død

Irans næstmest magtfulde mand, generalmajor Qassem Soleimani, dræbt i et amerikansk missilangreb uden for den internationale lufthavn i den irakiske hovedstad Bagdad 3. januar 2020.

Det amerikanske forsvarsministerium Pentagon oplyste med det samme, at det var præsident Donald Trump, som beordrede angrebet på den iranske general.

Qassem Soleimani var længe på USA's dødsliste.

Soleimani var leder af den iranske eliteenhed, Quds, som har stået for alle hemmelige operationer i udlandet. Og amerikanerne oplyste selv i januar, at de dræbte ham, fordi han var ansvarlig for hundredvis af amerikaneres liv, og at han var i færd med at planlægge nye angreb.

I månederne op til angrebet var USA og Iran i konflikt med stigende spændinger.

Formålet var at afværge et "nært forestående angreb" i Mellemøsten, som ville have bragt amerikanske liv i fare, var USA's forklaring.

USA har endnu ikke reageret på Irans arrestordre.

Forud for attentatet var USA og Iran i konflikt i månedsvis, og iranerne angreb gennem allierede i regionen amerikanerne og dets allierede.