Coronavirus

Verden runder to markante corona-milepæle

Hovedparten af de nye smittede finder man i tre lande: USA, Brasilien og Indien.

Verden rundede to corona-milepæle lørdag.

Antallet af bekræftede corona-smittede i verden rundede ti millioner, og antallet af døde med sygdommen covid-19 nåede op over en halv million på verdensplan.

Det viser tal fra hjemmesiden WorldOmeter, der følger smittetallene dag for dag. Andre opgørelser vurderer dog, at verden først runder ti millioner smittede søndag.

Tallene viser samtidigt, at lige over halvdelen af de ti millioner corona-smittede nu er erklæret raske. 5,5 millioner smittede er erklæret raske, mens 4 millioner stadig er smittede, og 0,5 millioner er døde med sygdommen.

En halv million dødsfald svarer ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO til omkring det dobbelte af, hvad der i et normalt år dør af influenza på verdensplan.

Tallene afslører også, hvordan de ti millioner smittetilfælde er fordelt på kloden. Verdensdelene Europa, Nordamerika, Sydamerika og Asien tegner sig stort set for hver en fjerdedel af de registrerede tilfælde, mens Afrika er sluppet med omkring 375.000 smittetilfælde.

Tre lande er hårdt ramt

Dag-til-dag tallene fortæller imidlertid en anden historie.

De viser, at de nye registrerede tilfælde er koncentreret i tre lande: USA, Brasilien og Indien. De tre lande står tilsammen for over halvdelen af de nye tilfælde.

Især USA oplever store smittetal. Fredag registrerede man det højeste antal nye smittetilfælde nogensinde - ifølge WorldOmeter var det på 47.000.

Nye tal viser, at kun to amerikanske delstater, nemlig Connecticut og Rhode Island nord for New York, har registreret færre nye tilfælde i denne uge sammenlignet med ugen før. I alle andre stater er tallet stigende, skriver CNN.

Landets førende ekspert i infektionssygdomme, Anthony Fauci, sagde fredag, at det høje antal nye smittede betød, at landet har ”et alvorligt problem”:

- Der er flere smittede. Nogle steder er der er flere hospitalsindlæggelser, og snart vil vi også se flere dødsfald, sagde han til tv-stationen CNBC.

Regeringens øverste lag er imidlertid slet ikke lige så pessimistisk. Den begrunder de mange nye tilfælde med, at man nu foretager mange flere tests end tidligere.

Vicepræsident Mike Pence sagde på den officielle pressebriefing fredag, at det var ”meget opmuntrende nyheder”, at halvdelen af de nye tilfælde er unge mennesker, der er bedre rustet til at stå igennem et sygdomsforløb.

- Sandheden er, at vi står et meget bedre sted nu, vurderede han.

Lukker ned igen

Flere amerikanske delstater har imidlertid oplevet så markante stigninger i både antallet af smittede og antallet af dødsfald, at de nu har bremset den genoplukning, der ellers var i gang.

Store stater som Texas og Florida, der har været ved at åbne deres samfund op igen, indfører nu nye restriktioner for blandt andet barer og restauranter, skriver The Guardian.