Udland

Politikere kræver skuespiller-legendes navn fjernet fra lufthavn

Det er blandt andet et kontroversielt interview med Playboy, der har fået politikerne til at ville omdøbe lufthavnen.

John Wayne var den ærkeamerikanske western-helt, der bekæmpede det onde, reddede kvinder og børn - og fik en lufthavn opkaldt efter sig.

Men nu ønsker demokraterne i Californien, at skuespillerens navn bliver fjernet fra den lokale lufthavn i Orange County, skriver Variety.

John Wayne Airport har heddet sådan siden 1979, hvor skuespilleren døde. Men nu - efter debatten om racisme er blusset op efter den sorte mand George Floyds død - bør skuespilleren, der har en historik med nedsættende kommentarer om minoriteter, ikke længere lægge navn til lufthavnen, lyder det.

- Det er bredt anerkendt, at racistiske symboler skaber langvarig fysisk og psykologisk stress og traumer, står der i en resolution underskrevet af flere politikere.

- At fjerne racistiske symboler skaber en nødvendig proces, hvor samfundet husker historisk voldelige handlinger og anerkender undertrykkelsens ofre.

Politikerne foreslår, at lufthavnen i fremtiden skal have et mere simpelt - og mindre kontroversielt - navn: Orange County Airport.

Hvem er John Wayne

John Wayne, hvis rigtige navn var Marion Robert Morrison var både skuespiller, instruktør og producer.

Han startede sin karriere i stumfilmswesterns i 1920'erne, før han i 1939 brød igennem i filmen 'Diligencen'.

John Wayne er særligt kendt for sine roller i krigs- og westernfilm. Han lavede mange film med instuktørene John Ford og Howard Hawkes.

Han vandt en enkelt Oscar i løbet af sin karriere. Han døde af mavekræft i 1979.

Kilde: Den Store Danske

- Jeg tror på den hvide mands overherredømme

Det er særligt et interview med magasinet Playboy fra 1971, der tidligere har trukket overskrifter, som vækker vrede.

Her talte John Wayne blandt andet om sit syn på sorte amerikanere.

- Jeg tror på den hvide mands overherredømme, indtil de sorte er blevet uddannet til at være ansvarlige. Jeg tror ikke på at give autoritet, ledende stillinger og myndighed til at tage beslutninger til uansvarlige folk, sagde han.

- Jeg føler mig ikke skyldig i forhold til det faktum, at for fire eller ti generationer siden var disse mennesker slaver, fortsatte John Wayne.

Han sammenlignede det at være slave med at være ramt af børnelammelser og være nødt til at gå med krykker, så man ikke kan spille fodbold med andre raske personer. Slaveri er "en af livets kendsgerninger", lød det.

Selviske indianere

En stor del af John Waynes roller på det store lærred var som helten, der reddede de hvide i kampen mod de vilde indianerstammer. Og i Playboy-interviewet satte han også ord på, hvordan han så på USA's oprindelige befolkning.

- Jeg synes ikke, at det var forkert af os at tage dette store land fra dem … Vores såkaldte tyveri var bare et spørgsmål om overlevelse. Der var et stort antal mennesker, som havde brug for et nyt land, og indianerne forsøgte selvisk at beholde det for dem selv, sagde han.

I samme interview talte John Wayne også om, at han ikke brød sig om "perverterede film". Da journalisten bad ham om at give eksempler på, hvilke film det kunne være, nævnede John Wayne 'Easy Rider' og 'Midnight Cowboy', der begge skildrer et tæt venskab mellem to mandlige hovedpersoner.

Da John Waynes holdninger og syn på minoriteter trak overskrifter sidste år, forsvarede hans søn ham.

- Det ville være uretfærdigt at dømme nogen baseret på et interview, der er taget ud af kontekst, sagde Ethan Wayne ifølge CNN:

- Han var ligeglad med, hvilken race, køn eller seksuel orientering du havde. Det, der betød noget for ham, var, hvor godt du udførte dit job. Han tog folk, som de var.

Fornem universitetsbygning skifter navn

Det er ikke kun lufthavne navngivet efter historiske personer, der lige nu er oppe i medierne.

På det prestigefyldte Princeton Universitet vil man nu omdøbe universitetets politiske fakultetsbygning, der ellers har været opkaldt efter præsident Woodrow Wilson, skriver CNN.

Wilson var USA's præsident fra 1913 til 1921, og selv om han var med til at starte League of Nations, en forløber til FN, var han også tilhænger af et raceadskilt samfund og indførte det i flere af landets forvaltninger. Wilson kaldte raceadskillelse for "en fordel" og sagde, at slaver var "glade og blev behandlet godt."

På den baggrund finder Princeton Universitet det upassende, at en af bygningerne er opkaldt efter "en racist, der opdelte landets embedsforvaltninger, efter de i årevis havde været integreret."