Coronavirus

Norges statsminister advarer efter vild genåbnings-weekend

I weekenden åbnede restauranter og barer i det norske natteliv, og det gav norsk politi en weekend, der var så hektisk som nytårsaften.

Denne weekend åbnede restauranter, cafeer og barer i det norske natteliv igen efter at have været lukket ned i månedsvis på grund af smitte med coronavirus.

Det gav norsk politi i både hovedstaden Oslo og længere nordpå i Trøndelag politidistrikt en weekend mere hektisk end nytårsaften, rapporteres der ifølge norske Dagbladet fra begge politidistrikter. Det får nu den norske statsminister, Erna Solberg, til at advare nordmændene.

Hun vil ikke afvise, at der kan komme stramninger igen.

- Jeg har hele tiden vidst, at en genåbning må ske forsigtigt og gradvist. Jeg har også sagt, at hvis vi ser tilbageskridt i smittesituationen, må vi vurdere, om vi igen skal stramme op på tiltagene. Men det er der nok ingen af os, der ønsker, siger Erna Solberg.

Har glemt pandemi

Dagbladet har både lørdag og søndag ringet rundt til politiet flere steder i Norge for at høre, hvordan weekenden er forløbet. Og ifølge mediet lyder tilbagemeldingen enslydende:

- Folk har tilsyneladende glemt, vi står midt i en pandemi.

I Oslo måtte politiet fredag aften og natten til lørdag, der var den første weekend med normale åbningstider efter coronanedlukningen, skrive 170 episoder i døgnrapporten. 70 procent af dem var overtrædelse af ordensbekendtgørelsen eller slagsmål.

Politiet: Folk står i lag

Heller ikke natten til søndag blev sundhedsmyndighedernes retningslinjer om mindst én meters afstand overholdt i nattelivet i Oslo.

- Folk står i lag udenfor udestederne i byen, næsten som sild i en tønde. Det kan virke, som om folk ikke tager anvisningerne om at forhindre smitte til sig. Udestederne og vagterne gør, hvad de kan, for at det skal gå godt, men det er folks ansvar at tage hensyn, og det er de tydeligvis ikke i stand til, siger operationsleder ved politiet i Oslo Tor Grøttum til Dagbladet.

Længere mod nord blev natten til søndag endnu vildere for Trøndelag Politidistrikt, som måtte skrive 190 episoder i døgnrapporten - det var 50 flere end nytårsaften.

På den baggrund opfordrer den norske statsminister nordmændene til at tage sig sammen og følge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

- Virus er lige så smitsomt og sygdomsskabende som før. Og befolkningen er i praksis lige så lidt immun som før. Derfor må vi alle fortsætte med at tage de tiltag, der skal begrænse smitten, alvorligt, siger den norske statsminister.