Coronavirus

Højeste antal nye smittede i australsk delstat i to måneder - overvejer nedlukning

Coronatest i Melbourne lørdag. Delstaten Victoria opruster nu på test af befolkningen. William West / Ritzau Scanpix

Et nyt coronaudbrud i delstaten Victoria har fået myndighederne til at teste massivt. Der er dog ikke tale om en anden bølge af smitte, lyder det.

I den australske delstat Victoria oplever man lige nu et boom i antallet af covid-19-smittede.

Lørdag registrerede staten 49 nye smittede, det højeste antal nye smittede i to måneder, skriver The Guardian.

Søndag kom det frem, at en sygeplejerske på en skadestue på Royal Melbourne Hospital er testet positiv for coronavirus. Det er endnu uvist, om hun har givet smitten videre til kollegaer, patienter og besøgende.

Nu overvejer Victoria en lockdown for at få smitten under kontrol.

Ud af de 49 nye tilfælde er fire relateret til eksisterende udbrud, 26 er fundet gennem rutinetestning - og de resterende 19 tilfælde bliver nu undersøgt.

Myndighederne mener blandt andet at kunne spore smitte tilbage til et hotel, hvor de ansatte holdt afstand til hinanden, men delte en lighter.

- Det var en uskyldig ting, der kan lede til smitte. Der ser også ud til at være samkørsel mellem medarbejderne, som betyder, at de har været i tættere kontakt, end vi bryder os om, siger delstatens premierminister, Daniel Andrews.

Som en skovbrand

Udbruddet har fået myndighederne til at teste massivt i befolkningen. Således er omkring 40.000 mennesker blevet testet i delstaten alene fredag.

- Det er meget lig en skovbrand, at slukke den er en udfordring. Men at holde den under kontrol kan vi dog gøre, og omfattende tests og kontaktopsporing er de mest effektive midler, siger premierministeren.

Samtidig fortæller Daniel Andrews, at det er en udfordring at teste så aggressivt og på samme tid holde øje med udviklingen i resten af delstaten. Derfor udelukker han heller ikke, at myndighederne bliver nødt til at foretage endnu en lockdown eller andre restriktioner i samfundet.

I alt er der registreret omkring 2028 tilfælde med coronavirus i Victoria. Ifølge premierministeren er der både smittede, som er hjemvendt fra Aspen (skisportsby i Colorado, USA, red.), men også andre, som har deltaget i store bryllupper og andre begivenheder.

Skal testes negativ to gange

Victoria har nu opdateret reglerne, og det betyder blandt andet, at folk, som vender hjem fra udlandet, skal testes negativ to gange, før de kommer ud af karantæne.

Ifølge Daniel Andrews er omkring 85 procent af de personer, som lige nu er i karantæne på hoteller, blevet testet, og han forventer, at antallet af testede vil stige, efter en ny og mindre omfattende spyttest er taget i brug.

Søndag eftermiddag understregede direktøren for sundhedsmyndighederne, Michael Kidd, at selvom Victoria oplever et nyt udbrud, er der ikke "ægte bekymring" for, at der er tale om en anden bølge i Australien.

Til sammenligning har delstaten Western Australia ét nyt smittetilfælde, mens New South Wales har tre - alle fire personer er udlændinge. Queensland og South Australia har ingen nye tilfælde.

I alt har Australien oplevet 7641 coronatilfælde. 104 med covid-19 har mistet livet.