Coronavirus

USA slår sin egen coronarekord igen: Det er opskriften på en katastrofe, advarer Fauci

USA melder om hidtil højeste coronatal på en enkelt dag. Flere delstater sætter genåbningen på pause. Samtidig er der fortsat tvivl om teststrategien.

USA fortsætter med at toppe sin egen triste rekord. Fredag registrerede verdens største økonomi mindst 40.173 nye coronatilfælde - det højeste antal på en enkelt dag, siden udbruddet startede.

Ugen igennem er antallet af nye smittetilfælde vokset dag for dag. I over 30 ud af landets 50 delstater kæmper man med et stigende antal tilfælde, skriver CNN.

Alligevel forsikrede USA's vicepræsident Mike Pence fredag, at "vi har set de opmuntrende nyheder, mens vi åbner op i USA igen".

- I en eller anden udstrækning afspejler antallet af nye tilfælde den store succes med øgede test over hele landet, siger Mike Pence, ifølge CNN.

- VI kan enten finde løsningen eller skabe problemet

Den holdning deler den amerikanske topsundhedsrådgiver Anthony Fauci dog ikke.

I et tv-interview med CNBC opfordrer han folk til at følge med i medierne og handle derefter. Ellers er det "opskriften på en katastrofe", advarer han.

- For guds skyld undgå store forsamlinger, ifør jer masker, lyder Faucis opfordring til amerikanerne.

Under et pressemøde fredag fortsatte Anthony Fauci med at appellere til befolkningen:

- Man har hver især et personligt ansvar for sig selv, men man har også et samfundsmæssigt ansvar. Hvis vi ønsker at stoppe dette udbrud, virkelig stoppe, og vaccinen kan så, når den kommer, slå sidste søm i kisten, så er vi nødt til at indse, at vi er en del af den proces. Vi kan derfor enten være med til at finde løsningen – eller være med til at skabe problemet.

Ni delstater sætter genåbning på pause

De bekymrende meldinger kommer samtidig med, at store dele af det amerikanske samfund genåbner. Udviklingen har dog fået de ni delstater Arizona, Arkansas, Delaware, Idaho, Louisiana, Maine, Nevada, New Mexico og North Carolina til at melde ud, at de ikke genåbner yderligere for nuværende.

Også i USA's næstmest folkerige delstat, Texas, som var blandt de første stater til at genåbne, har guvernør Greg Abbott nu sat genåbningen på pause. I stedet annoncerede han fredag nye restriktioner, som blandt andet betyder, at barer kun må holde åben for takeaway, og at forsamlinger over 100 personer skal godkendes af myndighederne.

Torsdag registrerede Texas 5996 nye smittetilfælde og yderligere 5707 fredag.

Tallene for antal nysmittede toppede i slutningen af april med 36.400 personer, viser tal fra Johns Hopkins University.

Betydelige mørketal

Efterhånden har over 2,4 millioner amerikanere fået konstateret coronavirus, men USA opererer fortsat med et betydeligt mørketal. Op mod 10 gange højere end det officielle antal, fortæller Dr. Robert Redfield, direktør for Centers for Disease Control and Prevention, til CNN.

Antitest viser nemlig, at over 20 millioner har været smittet med virussen - de fleste uden at vide det. Derfor er det sandsynligt, at mellem 5 og 8 procent af den amerikanske befolkning har haft coronavirus - dog med udsving fra stat til stat og region til region.

Samtidig er der fortsat tvivl om USA's teststrategi.

For en uge siden vakte præsident Trump opsigt, da han på et vælgermøde i Oklahoma argumenterede for, at man burde teste færre, fordi man så ikke ville finde så mange coronasmittede.

- Når man tester så meget, som vi gør, så finder man flere smittede. Så jeg har sagt til mine medarbejdere: ”Hold venligst op med at teste så meget”, sagde præsidenten.

Den udmelding var både vicepræsidenten og en pressesekretær efterfølgende ude at afvise, ligesom Anthony Fauci under en afhøring i kongressen klart afviste, at regeringen planlagde at skære ned i antallet af tests.

- Det er lige modsat. Vi vil lave flere tests, ikke færre, sagde Anthony Fauci ifølge NBC.

180.000 kan være døde om få måneder

Herunder ses udviklingen af antallet af dagligt registrerede nye tilfælde af covid-19 i USA. Tallene er et syv-dages glidende gennemsnit.

En fremskrivning over antallet af coronarelaterede dødsfald i USA viser, at tallet kan stige til 180.000, når vi rammer 1. oktober 2020. Det viser en computermodel fra universitetet i Washington, skriver The Guardian.

Knap 122.000 amerikanere er for nuværende døde, imens de var smittet med covid-19, viser tal fra Johns Hopkins University.