Coronavirus

Turisterne bliver væk fra Sverige - mister 225 millioner kroner om dagen

Det er en katastrofe, at Danmark og andre lande fraråder rejser til Sverige, lyder det fra landets turistbranche.

316 millioner svenske kroner - eller cirka 225 millioner danske kroner.

Det er beløbet, som Sverige hver dag mister i indtægter fra turister, der bliver væk på grund af det store antal coronasmittede i Sverige.

Det viser en opgørelse fra Visita, brancheorganisationen for turisme i Sverige, og som er gengivet hos SVT.

Normalt udgør turister fra Norge, Danmark, Tyskland, Finland, Holland og USA 71 procent af sommerturismen i Sverige. Men de fem europæiske lande fraråder sine statsborgere alle ikke-nødvendige rejser til Sverige, og amerikanerene kan på grund af indrejserestriktioner ikke få lov at tage til Sverige, selv hvis de ville.

Sidste sommer omsatte turister fra disse lande 29 milliarder svenske kroner, og det vurderes at Sverige bare i juni har mistet 8,2 milliarder svenske kroner i mistede turistindtægter fra de seks lande.

Tabet af disse indtægter kaldes en katastrofe af Thomas Jakobsson, cheføkonom i Visita.

- Norge og Danmark står for cirka halvdelen af alle udenlandske overnatninger. Det er jo en katastrofe, især for visse sommerdestinationer, siger Thomas Jakobsson til SVT.

Svensk smitte bekymrer

Danmark har som flere af de øvrige seks lande frarådet alle ikke-nødvendige rejser til Sverige, "fordi Sverige ikke opfylder kriterierne for lave smittetal i den nye model for rejsevejledningerne".

Det er ordlyden i rejsevejledninger fra Udenrigsministeriets Borgerservice, som dog undtager regionen Västerbotten.

Det sker samtidig med, at Danmark åbner for turisme til andre EU-lande.

Og fra lørdag kan turister fra de fleste andre EU-lande også rejse til Danmark. Fra Sverige er det dog kun folk bosiddende i de tre områder Skåne, Halland og Blekinge, der kan komme ind i Danmark som turister, og det kræver, at man kan fremvise en negativ coronatest ved den danske grænse.

Skaden er sket

Men selv hvis Danmark og de øvrige lande skulle åbne for rejser til Sverige, er skaden sket, mener Thomas Jakobsson.

- Det er gået tre fjerdedele af juni, og skaden er allerede sket. Vi har noget tilbage af sommeren, så vi kan kun håbe. Det ville være godt, hvis disse lande hævede restriktionerne, men jeg tvivler på, at man kan komme tilbage til normalen, siger Thomas Jakobsson.

Sverige har håndteret coronaepidemien anderledes end stort set alle andre lande og været mindre restriktiv i sine tiltag. Der er registreret 65.137 smittede i Sverige, og 5280 personer er døde med covid-19.

I Danmark er der til sammenligning registret 605 personer døde med covid-19 og 12.675 smittetilfælde.