Udland

'The Simpsons' og 'Family Guy' skifter hvide skuespillere ud

Når hvide skuespillere lægger stemme til ikke-hvide karakterer, kan det opfattes, som om hvide stemmer er mere kvalificerede end sorte, siger filosof.

Hvide skuespillere skal ikke længere lægge stemme til sorte, indere og andre ikke-hvide tegnefilmskarakterer i 'The Simpsons'.

Det siger Les Eisner, talsperson for tv-selskabet Fox, der viser tegneserien.

Og det er ikke kun 'The Simpsons', der bliver fornyet.

Skuespiller Mike Henry har valgt at stoppe med at lægge stemme til rollen Cleveland Brown, den tålmodige og fredelige sorte familiefar fra serien 'Family Guy'.

På Twitter skriver Mike Henry, at han mener, at ikke-hvide skuespillere selv skal lægge stemme til ikke-hvide karakterer.

Udmeldingerne kommer i en tid, hvor der i forlængelse af omfattende antiracistiske protester i USA og en lang række andre lande er kommet fornyet fokus på racespørgsmål. Flere virksomheder har ændret navn og logoer på produkter, og senest har kosmetikgiganten L'Oreal lørdag oplyst, at den ikke længere vil bruge ord som hvid, lys og blegning på sine produkter.

Kulturel appropriation

Men hvorfor bør hvide stemmeskuespillere ikke lægge stemme til asiatiske, sorte eller latinamerikanske tegnefilmskarakterer?

Det handler blandt andet om, at det kan opfattes, som om hvide stemmer er bedre og mere kvalificerede end sorte stemmer. Det mener Vincent F. Hendricks, professor i filosofi og forfatter til en bog om identitetspolitik og krænkelseskultur med titlen 'Os og dem'.

Afstemning

Er det en god idé, at hvide skuespillere ikke lægger stemme til ikkehvide tegnefilmskarakterer?

Derudover er der symbolik i, at en hvid overtager noget, som er forbeholdt sorte, siger Vincent F. Hendricks. Det handler altså om kulturel appropriation - en debat som jævnligt dukker op.

- Kulturel appropriation handler om, at der er en magtdynamik, i hvilke medlemmer af en dominerende kultur tager elementer fra en kultur af mennesker, der er blevet systematisk undertrykt af den dominerende gruppe, forklarer Vincent F. Hendricks.

Brugen af hvide stemmeskuespillere kan netop ses i forlængelse af den debat.

- Ved at ændre på, hvem der må lægge stemme til ikke-hvide karakterer, er det et forsøg på at nivellere den forskel, der bliver begået. Det er et politisk modtræk mod systemisk racisme, siger Vincent F. Hendricks.

Indiske kioskejer vakte debat

Det var også på baggrund af debat om racisme og kulturel appropriation, at den hvide skuespiller Hank Azaria valgte at stoppe med at lægge stemme til den indiske kioskejer Apu Nahasapeemapetilon fra 'The Simpsons' i januar i år.

I 2017 begyndte 'The Simpsons' at få kritik for, at Apu fremmer stereotyper - ikke mindst i dokumentarfilmen 'The Problem with Apu'.

Og kritikken af stereotypiseringen skal ses i lyset af det ældre symbol black facing, forklarer Vincent F. Hendricks.

- Black facing har et meget kraftigt racistisk udtryk i USA. Det handler om, at hvide tidligere parodierede og nedgjorde sorte – endda på steder, hvor sorte dengang ikke havde adgang, siger han.

- Når du karikerer en indisk stemme og ovenikøbet lader en hvid mand indtale stemmen, så peger det tilbage på den her parodiering, siger Vincent F. Hendricks.

Hvem må spille hunden Brian?

Men er det et godt tiltag, at hvide skuespillere ikke længere lægger stemme til sorte, indere og andre ikke-hvide tegnefilmskarakterer? Eller er det et overdrevent hensyn at tage?

På Twitter skriver Joseph Wilson, der er sort og stemmeskuespiller, at det er et unødvendigt hensyn, at Mike Henry dropper sin rolle som Cleveland Brown.

- Jeg værdsætter betænksomheden, men jeg synes ikke, det er det rigtige at gøre. (…) Det er netop pointen med stemmeskuespillet - at skuespillerens udseende (inklusive hudfarve) ikke har nogen betydning, skriver han.

Også en anden Twitter-bruger argumenterer for, at det er pointen med skuespil.

- Cleveland Brown er ikke en rigtig person. Hvad bliver det næste? Må Seth Macfarlane heller ikke lægge stemme til Brian (hunden fra 'Family Guy', red.)?

Imens har andre tegneserier fulgt i 'The Simpsons' og Mike Henrys fodspor.

Jenny Slate har droppet sin rolle som Missy i Netflix-showet ’Big Mouth’, fordi Missy er af blandet etnisk oprindelse - det er Jenny Slate ikke.

Og Kristen Bell har forladt sin rolle som teenageren Apple i tegneserien ’Central Park’ af samme årsag.