Udland

Målinger viser øget radioaktivitet i Norden, men ingen kender kilden

De små mængder radioaktive isotoper vurderes ikke at være skadelige. Rusland afviser at deres atomanlæg er kilden.

Myndigheder i Norge, Finland og Sverige melder om øget radioaktivitet i regionen den seneste måned. Det skriver nyhedsbureauet AP og NRK.

Ifølge hollandske myndigheder kan den øgede mængde radioaktivitet stamme fra det vestlige Rusland og "være tegn på en skade på nogle brændstoftelementer på et atomkraftværk."

Der er dog ingen meldinger om hverken ulykker eller udslip i de to atomkraftværker, der er placeret i det nordvestlige Rusland, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

En talsperson for de russiske atommyndigheder siger til Tass, at atomkraftværkerne ved Sankt Petersborg og på Kola-halvøen ikke har registreret øget radioaktivitet, og at niveauerne har været uændret i hele juni.

Ingen kender kilden

Det er små mængder af radioaktive isotoper, der er blevet målt i Finland, dele af Skandinavien og Arktis.

Den norske myndighed DSA, Direktoratet for stråleværn og atomsikkerhed, understreger, at det er lave værdier, det drejer sig om, og at de er "harmløse".

- Hvis det havde været en atomulykke, havde vi kunnet måle meget højere værdier, siger beredskabschef i DSA, Astrid Liland.

Hun forklarer, at udslippene kan skyldes små fejl i ventilationsanlæg eller i noget vedligeholdelsesarbejde på et atomkraftværk.

De svenske strålingsmyndigheder har ikke kunnet fastslå kilden for den øgede radioaktivitet – ligesom de norske og finske myndigheder heller ikke har kunnet.

Holland peger på russerne

Det var det hollandske Institut for Sundhed og Klima (RIVM), der efter at have analyseret data fra Norden, bekendtgjorde, at de radioaktive isotoper kommer fra vestrussisk retning.

Samtidig kunne instituttet dog ikke fastslå den specifikke kilde på grund af for sparsomme måledata.

Generalsekretær for organisationen CTBTO, der arbejder for et internationalt forbud mod atomprøvesprængninger, Lassina Zerbo, registrerede målingen på Twitter med dette kort: