Coronavirus

WHO: Smittespredning accelererer i Europa

I Tyskland er kontakttallet for nylig steget drastisk. Også i Spanien skaber genåbningen udfordringer i flere dele af landet.

Smittespredningen med coronavirus accelererer i Europa, hvor der samlet set er 2,5 millioner smittetilfælde.

Det siger Hans Kluge, der er regional leder af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, på et pressemøde om situationen i Europa.

30 lande har set en stigning i antallet af smittede i løbet af de seneste uger, og i 11 lande er der en markant stigning, oplyser han.

Ifølge Hans Kluge er Europa fortsat en del af den første infektionsbølge af coronavirus, og svære tider kan være på vej.

- Vi skal forberede os på efteråret. Virussen cirkulerer stadig i vores samfund, og der er ingen effektiv behandling, siger Hans Kluge på pressemødet.

Tyskland hårdt ramt

Europa oplever dagligt omkring 20.000 nye smittede personer med coronavirus og 700 dødsfald.

Hans Kluge oplyser, at WHO i løbet af de seneste uger har advaret mod, at en smitteopblomstring kunne finde sted i Europa.

I Tyskland er kontakttallet, der tidligere gik under navnet smittetrykket, for nylig steget drastisk. Kontaktallet sprang i sidste uge fra 1,06 til 1,79.

Værdien 1,79 betyder, at 100 mennesker, der er smittet med virussen, i gennemsnit smitter 179 andre mennesker.

Det har medført, at enkelte lokale områder har måttet lukke ned.

Coronavirus på slagteri

Hele Gütersloh-distriktet i den vestlige del af Tyskland blev i starten af ugen lukket ned som følge af et stort udbrud af coronasmitte på et slagteri.

På Tönnis-slagteriet, der er en af Europas største af sin slags, er flere end 1500 ud af slagteriets næsten 7000 medarbejdere for nylig blevet testet positiv for coronavirus.

Distriktet Gütersloh har omkring 360.000 indbyggere, og i nedlukningsperioden vil barer, museer, gallerier, biografer, sportshaller, gymnastiksale og svømmehaller være lukket.

Restriktioner gælder i første omgang frem til 30. juni.

Udbrud i flere dele af Spanien

Spanien er et af de europæiske lande, der har været hårdt plaget af coronapandemien.

Ifølge Johns Hopkins University har landet haft mere end 28.000 coronarelaterede dødsfald, og genåbningen af samfundet har hurtigt skabt udfordringer.

Bare et døgn efter Spaniens genåbning har dele af Aragón-regionen i den nordlige del af landet været nødsaget til at lukke ned igen.

I tre kommuner er genåbningen rykket én fase tilbage, hvilket berør mindst 67.000 personer.

Ud over udbruddet af coronasmitte i Aragón er der registreret yderligere 11 udbrud landet over - blandt andet i Madrid, Catalonien og De Kanariske Øer.

Flest dødsfald i Storbritannien

Storbritannien, Italien, Frankrig og Spanien er i nævnte rækkefølge de europæiske lande, der ifølge Johns Hopkins University har oplevet flest coronarelaterede dødsfald.

Landene har henholdsvis registreret mere end 43.000, 34.000, 29.000 og 28.000 dødsfald.

På verdensplan er mere end 482.000 mennesker døde med covid-19 i kroppen, og næsten 9,5 millioner mennesker er bekræftet smittet med coronavirus.