USA VALG

Trump straffes i rekordlave målinger: - Hvis der var valg nu, ville han tabe med et brag

Trump vakte opsigt, da han på et vælgermøde i Oklahoma argumenterede for, at man burde teste færre amerikanere.

Med godt fire måneder til præsidentvalget i USA er opbakningen til Donald Trump rekordlav. Det viser flere meningsmålinger.

En måling for avisen New York Times viser, at Trump kun har støtte fra 36 procent af de registrerede vælgere, mens hans demokratiske rival, Joe Biden, står til 50 procent.

Præsident Trump taber især stemmer på at have vist sig som en svag leder under coronakrisen, skriver New York Times.

For få dage siden viste en tilsvarende måling for Fox News en føring til Biden med 50 procent mod 38 til Trump.

Samtidig viser en måling foretaget af Ipsos for nyhedsbureauet Reuters, at kun 37 procent af amerikanerne mener, at Trumps håndtering af coronakrisen har været tilfredsstillende. Det er den laveste opbakning, siden Ipsos begyndte at stille spørgsmålet i marts.

58 procent mener, at præsident Trumps håndtering er utilfredsstillende.

Præsidenten drages til ansvar

Ifølge TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster taler tallene et tydeligt sprog:

- USA's præsident bliver på godt og ondt draget til ansvar for, hvordan tingene går i landet - selv når det som i tilfældet med coronakrisen i høj grad er et delstatsanliggende. At Trump derudover i månedsvis affejede coronavirussens alvor, har heller næppe været en vindersag.

Tallene kommer efter flere dages usikkerhed om Trumps holdning til coronatestning.

Lørdag vakte præsidenten opsigt, da han på et vælgermøde i Oklahoma argumenterede for, at man burde teste færre, fordi man så ikke ville finde så mange coronasmittede.

- Når man tester så meget som vi gør, så finder man flere smittede. Så jeg har sagt til mine medarbejdere: ”Hold venligst op med at teste så meget”, sagde præsidenten.

Efter vælgermødet fik Trumps kampagnemedarbejdere travlt med at slå fast, at det bare var for sjov.

Samtidig med at præsidentens medarbejdere havde travlt med at bortforklare Trumps bemærkninger, gik præsidenten ud og gentog sit budskab:

- Antallet af tilfælde stiger i USA, fordi vi tester meget mere end noget andet land og stadig udvider testningen. Færre tests ville afsløre færre tilfælde, skrev han mandag på Twitter.

Lyn-analyse

At skulle vurdere Trumps vinderchancer i slutningen af juni er lige så meningsfyldt som at købe juleanden et halvt år i forvejen. Det giver sig selv, at hvis præsidentvalget blev afholdt nu, så ville præsidenten efter alt at dømme tabe med et brag. Men det gør præsidentvalget som bekendt ikke. Netop tidspunktet er nok Trumps største trumfkort lige nu: Der er lang tid til 3. november, så tiden arbejder potentielt for præsidenten. Særligt hvis økonomien skulle vende og coronakrisen skulle komme under kontrol. Så kan selv en historisk svagt siddende præsident som Trump blive genvalgt.

Vil genåbne trods høje smittetal

Donald Trump er blevet kritiseret for at have været for langsom til at anerkende alvorligheden af ​​coronaudbruddet, der indtil videre har kostet flere end 124.000 amerikanere livet.

Trump har gennem længere tid desuden presset på for at få flere amerikanske stater til at åbne igen, selvom præsidentens egne eksperter har advaret kraftigt mod en forceret genåbning.

Tirsdag vidnede lederen af USA's nationale institut for allergi og infektionssygdomme, Anthony Fauci, for Kongressen, og her lagde han ikke skjul på, at der endnu ikke er styr på smittespredningen i USA.

Guvernørerne i de østlige amerikanske delstater New York, New Jersey og Connecticut har indført 14 dages karantæne for rejsende fra otte andre delstater for at undgå en anden bølge af covid-19.

Største stigning i antal smittede

USA registrerede onsdag det højeste antal smittede på et døgn under coronaudbruddet.

Ifølge Washington Post blev godt 38.000 amerikanere onsdag konstateret smittet med coronavirus.

Modsat tidligere bliver størstedelen af de nye smittetilfælde nu konstateret i de sydlige amerikanske stater.

En af de delstater, der lige nu er hårdest ramt af coronasmitte, er Texas. Her mener flere indbyggere, at det skyldes en for hurtig genåbning.

Barejeren Michael Neff mener, at myndighedernes retningslinjer har været mangelfulde.

Derfor har hans kunder taget for let på smittefaren, siger han:

- Det, at vi åbnede så hurtigt med så lidt omtanke og planlægning, gør, at det nu er meget sandsynligt, at vi må lukke igen. Langsigtet tankegang betyder, at skal man gøre det rigtigt, må man sørge for, at alle overholder reglerne.

Barejer Michael Neff.