Her dør hver fjerde smittede med covid-19 - de er "på vej ud over kanten", advarer FN

Tendensen er ildevarslende, og ifølge FN's humanitære chef gemmer der sig et stort mørketal af smittede og døde i det arabiske land.

FN ser med stor bekymring på udviklingen i Yemen.

Befolkningen i det krigshærgede land kæmper i forvejen mod hungersnød og sygdomme som kolera og difteri, og de seneste måneder er coronavirussen kommet til. Det betyder, at landet nu er i overhængende fare for "at ryge ud over kanten", siger FN's humanitære chef, Mark Lowcock.

Ifølge FN-chefen ser man lige nu en dramatisk forværring i coronaepidemien i Yemen, hvor virussen spreder sig hen over landet.

25 procent af de bekræftede tilfælde er døde med covid-19 - en dødelighed fem gange højere end gennemsnittet for hele verden.

Officielt er der ifølge de seneste tal registreret 1015 smittede og 274 døde i Yemen. Men et kollapset sundhedssystem, begrænsede testressourcer og manglende transparens fra krigens parter betyder, at mange coronatilfælde og dødsfald ikke bliver registreret, siger FN-chefen.

Også Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har tidligere argumenteret for, at epidemiens omfang i Yemen overgår de officielle tal. Andre faktorer giver dog et mere retvisende billede af epidemiens konsekvenser i landet.

- Priserne på begravelser er i nogle områder syvdoblet i forhold til for et par måneder siden, siger Mark Lowcock ifølge nyhedsbureauet AP.

"Verdens værste humanitære krise"

Allerede da Yemen 10. april registrerede sit første bekræftede smittetilfælde, var der bekymring for, at en spredning ville være katastrofal på grund af den langvarige krig i landet, der af FN kaldes for "verdens værste humanitære krise".

FN frygter, at coronavirussen vil sprede sig hurtigere og med flere dødelige konsekvenser i Yemen end i mange andre lande.

BBC har opstillet følgende fem forklaringer på de bange anelser:

  1. Landet er stadig i krig: I over fem år har Yemen været i krig, og der er alvorlig mangel på mad, rent vand, medicin og sanitetsforhold, som er nødvendigt for at forhindre virussen i at sprede sig.
  2. Sundhedssystemet er kollapset: Mange hospitaler og lægeklinikker er ødelagt i luftangreb, og de tilbageværende er overbebyrdede. Der mangler basal medicin og lægeudstyr, og for et land med 27,5 million indbyggere er der kun et par få hundrede respiratorer, der kan hjælpe de værst ramte covid-19-syge.
  3. Svækket befolkning: En stor del af Yemens befolkning har allerede "meget forringet" helbred, cirka 80 procent - omkring 24 millioner mennesker - er afhængig af nødhjælp for at overleve, og millioner anslås ifølge BBC at være på grænsen til sultedøden.
  4. Lægerne er selv i fare: Som led i det kollapsede sundhedssystem er der mangel på værnemidler til de ansatte i sundhedsvæsnet, som beskytter dem mod selv at blive syge. Nyhedsmediet Al-Masdar har følge BBC tidligere rapporteret, at dusinvis af læger var døde med covid-19 i både de regerings- og oprørsstyrede områder af landet.
  5. Manglende overblik: Som tidligere nævnt er der ifølge både FN og WHO et stort mørketal for Yemen, hvilket gør det sværere at bestemme, hvor mange og hvem der er smittet. Den manglende viden gør det svært at forebygge spredning eller at sætte ind i udsatte områder.

Behov for hjælp

Coronavirussen tilføjer ifølge Lowcock bare "endnu et lag til elendigheden", og i forbindelse med et møde i FN's Sikkerhedsråd onsdag understregede han behovet for mere nødhjælp til landet.

En stor donorkonference sikrede i begyndelsen af juni næsten ni milliarder kroner i støtte til Yemen, men der skal mere til for at holde nødhjælpsprogrammerne i gang, og beløbet svarer kun til omkring halvdelen af, hvad der blev givet tilsagn om sidste år, siger FN-chefen.

Mange af de lovede beløb er sågar ikke blevet betalt endnu.

- Hvis ikke donorerne betaler, hvad de har givet tilsagn om, kan vi forvente, at mange flere vil sulte ihjel, bukke under for covid-19, dø af kolera eller se deres børn dø, fordi de ikke er vaccineret mod farlige sygdomme, siger Lowcock.

Krig på sjette år

Krigen i Yemen har stået på siden slutningen af 2014 og står mellem Yemens regering og houthi-oprørerne. Over 100.000 mennesker er blevet dræbt.

Krigen anses i høj grad som en kamp om magten på Den Arabiske Halvø mellem fjenderne Iran og Saudi-Arabien.

Houthi-oprørerne er støttet af Iran, mens Yemens regering er støttet af koalitionen, som saudiaraberne står i spidsen for.