Coronavirus

Frustration og vrede i nedlukket tysk by: - Vi vil gerne til Danmark

Indbyggerne i den tyske by Gütersloh er blevet opfordret til ikke at forlade byen, og en række skrappe restriktioner er blevet genindført.

Der hersker frustration og vrede blandt indbyggerne i den tyske region Gütersloh med 365.000 indbyggere. Den delvise nedlukning af Gütersloh kommer, efter 400 ud af 500 ansatte på Europas største slagteri, Tönnies, er blevet testet positive for covid-19.

Slagteriet ligger i byen Rheda-Wiedenbrück kun 23 kilometer fra regionens hovedby Gütersloh, hvor mange af slagteriarbejderne, som kommer fra Østeuropa, bor. Slagteriet er nu lukket på ubestemt tid, og de 7000 medarbejdere er sendt i karantæne.

De lokale myndigheder har lukket skoler, institutioner og fritidsindretninger, og der er igen forbud mod at være mere end to personer sammen i det offentlige rum i Gütersloh-regionen.

Biografer, barer, svømmehaller lukker også igen, og der er forbud mod at grille i parker. Butikker forbliver åbne, men der er nu krav til, at kunderne skal bære mundbind. Endelig opfordres indbyggerne til ikke at forlade området.

Borgmester advarer mod selvtægt

Det nye smitteudbrud har gjort beboere fra Gütersloh-området uønsket mange steder i Tyskland, medmindre de kan dokumentere, at de er smittefri. Det fik en indbygger fra Gütersloh at føle, da han i går aftes var på besøg i nabobyen Bielefeld. Da han skulle hjem, var alle fire dæk sprættet op. Det fortæller Güterslohs borgmester Henning Schulz til Reuters.

- Dette er et angreb og sender et signal, som jeg finder uacceptabelt, siger borgmester Henning Schulz.

De nye restriktioner gælder foreløbigt til 30. juni. Imens vokser frustrationerne og vreden blandt indbyggerne i Gütersloh.

En indbygger i den tyske by Gütersloh er frustreret over, hun bliver nødt til at lade sig teste for covid-19 for at køre på arbejde i nabobyen. Video: Michael Rathje

- Det er jo naturligvis noget lort. Jeg arbejder i Bielefeld, men fordi jeg er fra Gütersloh, så skal jeg testes. Jeg gør det frivilligt men det er en lortesituation, fortæller Kimberly Anne Deus til Reuters.

Slagterimedarbejdere er svære at finde

TV 2 Nyhedernes tysklandskorrespondent, Uffe Dreesen har i dag besøgt nabobyen Verl, der ligge små 10 kilometer fra Gütersloh, Her er slagterimedarbejdere fra Tönnies og deres medbeboere sat i karantæne i deres boligblokke.

- Nu bliver det kritisk, for at sidde indespærret uden at have noget at lave, er det værste, man kan udsætte folk for, fortæller den karantæneramte Dieter Fleiter fra Verl til Uffe Dreesen.

7000 medarbejdere fra Europas største slagteri, Tönnies, i Tyskland er sat i karantæne. Men når myndighederne skal kontrollere, om de overholder karantænen, så kan de være svære at finde. Video: Michael Rathje

Men det er faktisk svært for myndighederne at kontrollere, om de 7000 slagteriarbejdere er gået i karantæne. Et hold bestående af fem betjente og en person fra kommunen tager nu rundt for at se, om slagterimedarbejderne holder karantænen. Men på mange af de adresser, som de har fået oplyst af slagteriet Tönnies, bor der ingen slagterimedarbejdere.

- Nogle adresser findes slet ikke, selvom de står på listen, siger Christine Lang, der er karantænekoordinator i Gütersloh, til den tyske tv-station RTL

Klar til ferie i Danmark

Til gengæld kom der så gode nyheder i dag. Ud af flere end 2000 test foretaget de seneste par dage i området omkring Gütersloh, er der kun fundet et enkelt tilfælde af covid-19.

Så nu krydser indbyggerne fingre for, at restriktioner atter kan blive løftet inden på lørdag. Her begynder industriferien for indbyggerne i delstaten Nord Rhein-Westfalen, hvor Gütersloh ligger. En af dem er Sasha Ellerbrock og hans familie, som Uffe Dreesen mødte i en kø, hvor de ventede på at blive testet.

- Vi vil gerne til Danmark. Vi tager til Hals. Ingen ved, hvad der vil ske, så for en sikkerheds skyld lader vi os teste. I morgen ved vi mere og håber, at vi så kan tage afsted, lyder det fra den feriehungrende Sasha Ellerbrock.