USA og EU fulgtes ad på smittekurven, men i slutningen af marts skete der noget
I øjeblikket bliver der hver dag testet omkring seks gange flere amerikanere end EU-borgere positive for covid-19. Ekspert peger på tre årsager.
Mens EU-landene i disse uger har gang i den helt store genåbning efter at have fået spredningen af coronavirus under kontrol, meldes USA i knæ.
For mens de seneste tal fra EU's 27 medlemslande viser, at der på ét døgn blev registreret godt 5000 nye smittetilfælde, var tallet i USA over 30.000.
En markant forskel, der har manifesteret sig over den seneste måned.
Tilbage i marts, da coronapandemien for alvor tog fart, var USA's og EU's smittekurver ellers næsten parallelle.
Sådan fortsatte det frem til slutningen af marts, da den europæiske kurve toppede. Herefter faldt den, og siden midten af maj har EU-landene ligget stabilt på under 5000 nye daglige tilfælde.
USA's kurve toppede cirka halvanden uge senere, men selvom de registrerede smittetilfælde faldt, skete det slet ikke på samme niveau som i Europa. Fra midten af maj stabiliserede det daglige amerikanske tal sig på over 20.000 tilfælde. Og på det seneste er tallet begyndt at stige igen.
Hvorfor udviklede det sig så forskelligt på de to sider af Atlanterhavet?
TV 2 har talt med en ekspert, der peger på især tre grunde.
Forskellige strategier for nedlukning
Ifølge Christian Wejse, der er lektor ved Center for Global Sundhed på Aarhus Universitet, kan en vigtig del af forklaringen tilskrives forskellige strategier for nedlukning.
I EU lukkede Italien ned og indførte strenge coronaregler 9. marts, og inden for den næste uge fulgte de fleste EU-lande med - herunder Danmark, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) varslede nedlukning på et pressemøde 11. marts.
I USA begyndte de enkelte delstater nedlukningstiltag på forskellige tidspunkter. Californien og New York lukkede ned henholdsvis 19. og 22. marts, mens nogle af de sidste delstater først igangsatte nedlukning i begyndelsen af april.
- To uger er en evighed i en epidemi, der vokser så hurtigt. USA var meget sene til at lukke ned, siger Christian Wejse.
Et amerikansk studie har tidligere anslået, at der ville have været 36.000 færre coronarelaterede dødsfald i USA, hvis landet var gået i lockdown en uge tidligere. Omvendt antydede et europæisk studie tidligere på måneden, at den hurtige nedlukning i Europa har reddet over tre millioner menneskeliv.
I forlængelse af strategierne for nedlukning kommer forskellige håndteringer af genåbningen af samfundet.
- USA begyndte at åbne op for alt muligt, selvom de har stigende tal. Det har man ikke set i EU, der ikke har genåbnet med stigende pandemikurver, forklarer Christian Wejse.
Ingen rejserestriktioner internt i USA
Mens smittetallet i nogle amerikanske delstater falder, og New York tirsdag gik ind i anden fase af genåbningen, er billedet et andet i store dele af USA.
Halvdelen af delstaterne har det seneste døgn registreret et højere antal nye smittede med coronavirus end for en uge siden, skriver CNN.
- I USA har de set en gradvis smittespredning på tværs af de forskellige delstater, hvor nogle har oplevet udbrud senere end andre. USA har - modsat EU - heller ikke indført rejserestriktioner på tværs af staterne, hvilket har givet grobund for at smitten kunne fortsætte. Så selvom smitten måske falder nogle steder, vil det samlede tal for hele landet ikke rigtig falde, forklarer Christian Wejse.
Tirsdag vidnede lederen af USA's nationale institut for allergi og infektionssygdomme, Anthony Fauci, for Kongressen, hvor han ikke lagde skjul på, at der endnu ikke er styr på smittespredningen i USA.
Mindre samfundssind?
At det amerikanske tal for daglige nye smittetilfælde er så markant højere end det europæiske, kan virke endnu mere overraskende, når der i EU bor omkring 447 millioner mennesker mod cirka 333 millioner i USA. Altså er forskellen endnu større relativt set.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, har begrundet de høje tal i USA med, at landet ifølge ham tester mere og grundigere end andre lande. Den udlægning er dog blevet modsagt af flere faktatjek i amerikanske medier.
Ifølge Christian Wejse fra Aarhus Universitet bør man i stedet se på, hvordan befolkningen har reageret under coronakrisen, da det er en faktor, der "spiller en kæmpestor rolle".
- I USA har nedlukningen mødt stor modstand i befolkningen, og mange har ikke ønsket at overholde restriktionerne. Hvor 'samfundssind' i lande som Danmark har spillet en stor rolle, er det ikke et begreb, der giver meget mening i amerikansk kontekst. Her er der ikke mange, der vil abonnere på det, hvorimod store grupper har mødt tiltagene med stor skepsis, fortæller han.
Får det betydning?
De store forskelle i smitteudviklingen i henholdvis USA og EU har ifølge blandt andre New York Times og CNN fået den betydning, at EU vil opretholde et forbud mod indrejse fra USA, når de interne grænser mellem EU-landene genåbner 27. juni.
Det er endnu uvist, om det vil få betydning for EU-borgere, der ønsker at rejse den anden vej.
I alt har USA indtil videre registreret 2,3 millioner smittetilfælde og over 120.000 dødsfald med covid-19.
De 27 EU-lande har registreret i alt godt 1,2 millioner smittetilfælde og knap 135.000 dødsfald.