Udland

Restaurering af maleri gik helt galt: - Det er ren vandalisme

Sagen har nu fået Spaniens forening af konservatorer til at kræve, at der bliver lovgivet på området.

Spanien er igen ramt af et tilfælde af uhyre dårligt restaureret kunst.

Ikke mindre end to forsøg brugte en privat møbelkonservator i Valencia på at restaurere en kopi af et værk af barokmaleren Bartolomé Esteban Murillo.

Ejeren af billedet betalte næsten 9000 kroner for arbejdet - og han var mildest talt ikke imponeret, skriver telegrambureauet Europa Press.

Sagen har nu fået Spaniens forening af konservatorer til at kræve, at der bliver lovgivet på området, og de kalder den seneste sag for ren vandalisme.

- Denne mangel på regulering betyder, at der ikke er nogen beskyttelse af vores kulturarv. I de senere år er fagpersoner blevet tvunget til at emigrere eller forlade deres erhverv på grund af manglende muligheder, lyder det fra foreningen, der advarer om, at industrien er i alvorlig risiko for helt at forsvinde i Spanien.

Ikke første gang

Den dårlige restaurering i Valencia er ikke den eneste af sin slags i Spanien.

Tilbage i 2012 gik det helt galt, da en 80-årig kvindelig amatørmaler påtog sig opgaven at genskabe en såkaldt freske af Jesus i den lille spanske landsby Borja.

Efter endt arbejde stod det dog klart for enhver, at amatørmaleren ikke besad nogen form for evner ud i kunsten at restaurere malerier.

Men intet er som bekendt så skidt, at det ikke er godt for noget.

Turister strømmede til

Den kiksede restaurering af Jesus-fresken resulterede i, at turister fra store dele af Europa valfartede til Borja for at se det maltrakterede kunstværk.

Og den 80-årige udskældte amatørmaler endte med at blive taget til nåde i det lille kristne samfund.

- Sandheden er, at vi burde takke hende, fordi hun har hjulpet med at fremme forretningslivet i byen. Vi havde økonomiske problemer, men takket være hende går det bedre nu, lød det tilbage i 2012 fra en af Borjas borgere.

Helgen blev til Playmobil-figur

I 2018 gik det så igen galt, da en lokal præst ville restaurere en statue af den katolske helgen Sankt Jørgen, der i århundreder har kæmpet mod en drage i landsbyen Estella uden for Pamplona i Spanien.

Præsten tog kontakt til en lærer ved den lille kunstskole Karmacolor i Estella, men det skulle vise sig at være en dårlig beslutning.

- Det, som skulle være en restaurering, endte med at blive en katastrofe for enhver, som har en smule kærlighed til kunst. Med dårlig smag og stor uvidenhed tillod man sig at ændre den smukke skulptur af den hellige kriger. Nu ligner den mere en gigantisk Playmobil-figur på en blå hest. Den ansvarlige for denne forbrydelse var heldig, at helgenen ikke længere havde sit sværd, skrev den lokale historiker og turistguide Julio Asunción efter restaureringen på sin blog.