Udland

Putin har to formål med kæmpe militærparade, siger eksperter

Putin vil signalere, at Rusland er igennem det værste i coronakrisen, og derudover booste sit ego inden en vigtig folkeafstemning, siger eksperter.

Rusland fejrer onsdag 75-året for landets sejr over Nazityskland med en stor militærparade.

Både inden- og udenlandske gæster er inviteret til den store fejring, hvor Rusland fremviser det ypperste af deres militære udstyr på Den Røde Plads.

Også store kolonner af soldater vil deltage ved ceremonien. Desuden vil det russiske luftvåben traditionen tro overflyve Kreml.

I centrum for det hele vil være præsident Vladimir Putin, som senere onsdag vil gå forrest i en blomsternedlæggelse på Den Ukendte Soldats Grav.

Fejring i skyggen af coronavirus

Fejringen skulle oprindeligt være afholdt i maj, men på grund af coronakrisen blev den udskudt til i dag.

- Myndighederne mener altså, det er forsvarligt at afholde den her sejrsparade, selvom mange russere stadig smittes med covid-19, siger TV 2s journalist i Rusland, Claus Borg Reinholdt, der påpeger, at mange russere derfor undrer sig over paraden.

På grund af coronapandemien har mange inviterede meldt afbud. Antallet af registrerede smittetilfælde i Rusland steg onsdag til over 600.000 ifølge Reuters.

Ifølge Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er det vigtigt for præsident Putin at signalere, at Rusland har styr på coronakrisen og er igennem det værste.

- Det er i høj grad en politisk beslutning at signalere, at man nu er igennem det værste. Putin har presset på for at vise, at man er ude på den anden side, fordi der er en økonomisk virkelighed, som russerne nu er vågnet op til, siger Flemming Splidsboel til TV 2.

Præsident Putin har under coronakrisen lovet fuld løn til de mange russere, som har været tvunget til at blive hjemme for at undgå smittespredning.

- På den baggrund er der et økonomisk pres, og derfor er det væsentligt at få gang i hjulene igen. Derfor har Putin insisteret på - uanset smittetal og andet - at nu er Rusland altså ude på den anden side, og russerne skal tilbage på arbejdspladserne, fortæller Flemming Splidsboel.

Et boost af Putins ego inden folkeafstemning

At signalere at Rusland er igennem det værste i coronakrisen er ikke det eneste formål med paraden - det er også et PR-stunt, lyder det fra kritikere.

I næste uge skal en folkeafstemning afgøre, om Ruslands præsident Putin kan blive siddende ved magten.

Putin skal ifølge forfatningen gå af i 2024. Men et forslag om at ændre loven kan nu betyde, at han kan beholde magten i yderligere to perioder.

Putin har domineret det politiske landskab i Rusland i 20 år. Han er i gang med sin fjerde periode som præsident og har også været premierminister.

Hvis det russiske folk stemmer for at ændre forfatningen, baner det vejen for, at Putin kan stille op til præsidentvalget i 2024 og derefter lede landet i yderligere 12 år.

Til den tid vil Vladimir Putin være 83 år.

- Kritikere her i Rusland mener, at Putin bruger den her sejrsparade til at give sit ego et boost - at det nærmest er et gratis PR-stunt for ham selv. Med den her parade fremviser Putin landets militære isenkram og udviser dermed patriotisme og forsøger at forene folket bag sig, siger Claus Borg Reinholdt.