Udland

Halvdelen af USA's stater ser stigning i nye coronatilfælde: - Nationen er i knæ

At et civiliseret land ender, hvor USA er nu, skriger til himlen, siger USA-korrespondent.

Mens smittetallet i nogle amerikanske stater falder, og New York tirsdag gik ind i anden fase af genåbningen, er billedet et noget andet i store dele af USA.

Halvdelen af de amerikanske stater har det seneste døgn registreret et højere antal nye smittede med coronavirus end for en uge siden, skriver CNN.

Og de høje tal vækker bekymring hos Dr. Robert Redfield, direktøren for USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

- Nationen er i knæ, siger han og vurderer, at landet skal bruge syv billioner dollars på at få virussen under kontrol.

Rekord på rekord

Mens 25 af landets 50 stater har målt flere nye smittede sammenlignet med sidste uge, har man i staterne Texas, Arizona og Nevada derudover sat ny daglig smitterekord. For eksempel kunne Texas tirsdag sætte ny rekord med over 5000 nye smittede på en dag, skriver The New York Times.

I andre stater som Californien, South Carolina, Mississippi, Utah og Louisiana har man også oplevet en stigning i antallet af nye tilfælde. Florida har netop passeret 100.000 positive tests, skriver BBC.

Også den amerikanske topsundhedsrådgiver Anthony Fauci advarer om en "foruroligende stigning" i smitte med coronavirus flere steder i USA. Han er særligt nervøs over tallene i Texas, Florida og Arizona.

- Det bekymrer mig meget. De næste par uger bliver kritiske i forhold til at håndtere smittestigningerne, siger han.

Lyn-analyse

Selv om smitten er ude af kontrol, er det svært at forestille sig, at man kommer tilbage til samme restriktioner som tidligere. Det er mentaliteten - eller økonomien - ikke til, og amerikanerne er ved blive sindssyge af at holde sig hjemme. USA har demonstreret en inkompentence ud over alle grænser, når det kommer til coronavirussen. At et civiliseret land ender her, skriger til himlen. Skrækscenariet er, at man ikke engang er færdig med at indkapsle den første bølge smittespredning, før man når til den normale influenzasæson til efteråret. Så bliver det en endnu større katastrofe. 

Skal teste 20 millioner om dagen

De stigende smittetal har fået flere guvernører til at annoncere, at nye nedlukningstiltag kan være på vej. I Texas har barer og restauranter, der bryder reglerne om afstand, fået frataget deres alkohollicens, mens det er obligatorisk at have maske på i flere byer i Florida.

Det samme gælder i staten Washington, hvor man har indført maskepåbud efter en stigning på 35 procent i antallet af coronasmittede.

Eksperter har længe sagt, at der er behov for en massiv øgning af antallet af tests, hvis smitten skal holdes nede. Forskere fra Harvard Universitet vurderer, at USA skal teste mindst 20 millioner mennesker om dagen i slutningen af juli for at holde virussen nede.

Lige nu er der i alt testet knap 30 millioner amerikanere, siden det første tilfælde blev sporet i landet 20. januar.

En tidligere direktør for CDC, Richard Besser, siger, at ingen stat har formået at gå fra nedlukning til en velfungerende model med test, sporing, isolation og karantæne. Og den kode skal knækkes, hvis virussen skal under kontrol.

- Vi er nødt til at finde en måde at at lave en succesfuld overgang. Ellers vil alle stater, selv dem der har gjort et godt stykke arbejde og slået virussen ned, opleve dramatiske stigninger. Og så ender vi tilbage, hvor vi var, siger Richard Besser.

Trump: Flere tests, flere tilfælde

Præsident Donald Trump sagde i weekenden, at "ved at teste flere, får vi flere tilfælde", og at han derfor havde bedt sine embedsmænd om at skære ned på antallet af coronatests.

Det Hvide Hus oplyste efter Trumps kommentar, at den var ment i spøg, og alle embedsmændende fortalte, at de ikke var blevet bedt om at teste færre.

Men den udlægning har Trump selv sået tvivl om ved at sige, at han "ikke laver sjov", skriver Forbes.

På landsplan er over 2,3 millioner amerikanere blevet testet positiv for covid-19, mens næsten 121.000 er døde med virussen. Det viser tal fra John Hopkins University.