Coronavirus

Først var de lettede - nu vækker store forsamlinger vrede i Spanien

Efter nye smitteudbrud bliver dele af den længe ventede genåbning nu rullet tilbage. Mange frygter en ny lockdown.

Et døgn efter Spaniens genåbning har en af landets regioner set sig nødsaget til at rulle genåbningen tilbage i tre kommuner.

Det skriver den spanske avis El País.

Det sker efter nye smitteudbrud med covid-19 i Aragón-regionen, hvor tre kommuner med i alt 67.700 indbyggere nu er rykket tilbage til fase 2 i genåbningen. Det betyder blandt andet, at butikker går tilbage til regler om færre kunder i butikken samtidig.

Landet var netop nået til fase 4, hvor både de nationale grænser og adgangen til og fra Schengen-landene blev genåbnet.

Smitte blandt frugtplukkere

Den spanske sundhedsminister, Salvador Illa, forsikrer, at situationen i Aragón bliver håndteret, og at udbruddet "er ved at være under kontrol". Foruden udbruddet i Aragon er der yderlige omkring 11 andre udbrud i landet, blandt andet i Madrid, Catalonien og De Kanariske Øer.

Myndighederne ser dog med størst bekymring på udbruddet i Aragón. Her er smitten primært fundet blandt frugtplukkere i området. En frugt- og grøntfabrik i Zaidín er lukket ned efter 14 tilfælde med coronavirus.

Nogle af medarbejderne har nået at bringe smitten videre, oplyser myndighederne.

Ifølge TV 2s korrespondent i Spanien, Jeppe Krogager, er myndighederne nervøse for de smitteudbrud, som er opstået lokalt rundt omkring i regionen.

- Det er nærmest nålestiksoperationer, hvor de er nødt til at tage et skridt tilbage for at få udbruddet under kontrol, fortæller han.

Udskældt ungdom

Genåbningen bliver af spanierne kaldt "den nye virkelighed", og befolkningen har været lettet over endelig at få noget af deres frihed tilbage, forklarer Jeppe Krogager.

Ikke mindst fordi de spanske myndigheder siden marts har haft nogle af Europas strengeste restriktioner for at inddæmme coronapandemien. Blandt andet har der flere steder været udgangsforbud, og det har ikke været tilladt at rejse til andre regioner.

Men i kølvandet på genåbningen er der opstået stor debat på tværs af Spanien. Mange mener nemlig, at særligt ungdommen tager for let på sundhedsmyndighedernes retningslinjer, uddyber Jeppe Krogager.

- Unge mennesker mødes udendørs og holder fester i parker og på strande, og det er et kæmpe problem, som myndighederne kæmper med, fortæller han.

Og det vækker stor forargelse hos mange spaniere, fordi mange frygter, at en ny lockdown kan ramme dem.

- Folk bliver rasende. Det er midt i en tid, hvor folk er sindssygt bange for smitteudbrud, siger Jeppe Krogager.

Opfordrer borgerne til ansvarlighed

Et af de eksempler, som lige nu gør spanierne bekymrede, er et billede fra byen Lugo i Galicien-regionen i den nordvestlige del af landet.

Her var mange gæster natten til søndag ude på barer og restauranter for netop at fejre genåbningen af fase 4. Det skriver det lokale medie El Progreso de Lugo.

På billedet, som er publiceret i en lukket Facebook-gruppe, ses en tætpakket gade - samme dag som restauranterne og barerne endelig fik lov til at vende tilbage til deres normale åbningstider.

Dog var der krav til genåbningen, blandt andet at restaurant- og barejerne sikrede den nødvendige afstand imellem gæsterne, ligesom at der på landets diskoteker fortsat kun må være halvdelen af de gæster, de er godkendt til.

Men ifølge Jeppe Krogager er situationen i Lugo langtfra enestående.

- I sidste weekend var flere hundrede samlet på et diskotek. Det blev også en landsdækkende historie. Der er flere eksempler på, at folk tager for let på det, som om der ikke har været en krise, siger han.

Den spanske genåbning foregår gradvist og i forskellige hastigheder i de forskellige regioner. Derudover er der i hele landet indført påbud om mundbind på offentlige steder, hvor det ikke er muligt at opretholde en afstand på halvanden meter.