Coronavirus

EU gør klar til at genåbne, men USA er den store hovedpine

Smittespredningen i USA er fortsat for stor, lyder det. Men rejserestriktioner kan også ramme EU-borgere med rejsefeber.

Mens de interne grænser mellem EU-landene genåbner 27. juni, er situationen en anden, når det gælder USA.

For EU er tilsyneladende klar til fortsat at blokere for indrejser fra verdens største økonomi, erfarer både New York Times og CNN.

New York Times er således i besiddelse af et udkast til en liste over lande, som EU vil åbne sine grænser for - og USA er ikke med på listen.

I løbet af onsdag holder EU-Kommissionen møde om, hvilke lande der har coronasmitten tilstrækkelig under kontrol til at få indrejsetilladelse i unionen.

To lister

Der er, ifølge den amerikanske avis, i øjeblikket to lister i spil over lande, hvis statsborgere igen vil blive tilladt indrejse i EU.

Begge lister inkluderer lande som Kina, Uganda, Cuba og Vietnam, men amerikanere vil ifølge New York Times' oplysninger ikke være velkomne i hverken det ene eller andet scenarie. Det samme gælder rejsende fra lande som Brasilien og Rusland.

Af materialet fremgår det, at man fra EU's side ikke mener, at USA har formået at bremse udbruddet af coronavirus.

Og den bekymring er reel, fortæller TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

For tirsdag vidnede lederen af USA's nationale institut for allergi og infektionssygdomme, Anthony Fauci, for Kongressen, hvor han ikke lagde skjul på, at der endnu ikke er styr på smittespredningen i USA:

- I over halvdelen af de amerikanske stater er der stigende smittetal, så jeg forstår godt, at EU har den skepsis over for USA, for der er slet ikke styr på spredningen, fortæller Jesper Steinmetz.

Kan få konsekvenser

Men en eventuel fortsat udelukkelse af USA kan dog også få konsekvenser for rejselystne EU-borgere. Beslutningen kan nemlig anspore amerikanerne til heller ikke at åbne op den anden vej, påpeger TV 2s korrespondent, som vurderer, at rejserestriktionerne mellem USA og EU kan vare året ud.

I sidste ende er det op til USA's præsident, Donald Trump, at beslutte, om USA fortsat vil udelukke indrejse fra EU.

I midten af marts forbød han indrejse fra Schengen-landene i 30 dage - den er siden blevet forlænget til ubestemt tid, ifølge Forbes. Hvornår Trump tillader europæisk indrejse igen kommer også an på den europæiske holdning til amerikanske rejsende.

- Hvis nogle danskere havde troet, at de kunne komme til at rejse til USA det næste halve år, er det usandsynligt. Men det hele kommer an på amerikanerne selv, og hvor gode de er til at holde virus under kontrol. De lægger mange penge, når de er turister, men som det ser ud nu, er der ikke udsigt til, at de bliver lukket ind, siger Jesper Steinmetz.

Højeste antal dødsfald i verden

USA har det højeste antal dødsfald med coronavirus i verden ifølge CNN. Tirsdag er over 2,3 millioner amerikanere smittet, mens over 121.000 er døde med covid-19. Det svarer til 368 dødsfald per million indbyggere i USA. Til sammenligning har Danmark 104 dødsfald per million indbyggere.

I EU har rejsende fra USA og resten af verden siden midten af marts været udelukket for indrejse, dog med få undtagelser, som for eksempel hjemrejser for EU-borgere. En række EU-lande har allerede genåbnet grænser internt i unionen.

Nu arbejder medlemslandene på en fælles liste over lande udenfor unionen, hvorfra man snart vil tillade indrejser. Det ventes, at EU vil præsentere den færdige liste i begyndelsen af næste uge.

EU kan dog ikke tvinge medlemslandene til kun at tillade indrejser fra lande, der optræder på listen.

Nogle lande er sværere at afvise

TV 2s EU-korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede, kalder situationen "utrolig prekær". Mange EU-lande ønsker nemlig at genåbne for så mange lande som muligt, men samtidig er der ønske om fortsat at udvise forsigtighed.

Således fortæller Lotte Mejlhede, at EU stadig tager udgangspunkt i et princip om, at kontakttallet skal ligge mellem 16 og 20 per 100.000 indbyggere over 14 dage. Dette hovedkriterium skal så kobles sammen med andre kriterier, såsom testkapacitet og den generelle troværdighed i det enkelte lands system.

Målet for EU er at lægge klare sundhedsfaglige kriterier ned over udvælgelsen for at undgå, at der går politik i udvælgelsen, forklarer Lotte Mejlhede. Nogle lande er nemlig sværere at afvise end andre. Og USA har som EU's største handelspartner stor politisk betydning.

- Derfor forsøger EU virkelig at forholde sig til de sundhedsfaglige kriterier. Ellers bliver det helt kaotisk, siger hun.

Lotte Mejlhede påpeger, at der lige nu er en betydelig forskel i kontakttallene i USA i forhold til Europa.

- Folk hernede siger til mig, at det ville være unaturligt, hvis USA kom med på den første liste. En ting er dog sikkert: Hvis det var svært at finde ud af, hvordan man skulle åbne sig internt i EU, kan man gange problemstillingen med ti nu. For hvordan skaber man et overblik over hele verden?, lyder det fra korrespondenten.

Den danske regering ventes at lægge sin position klar i slutningen af ugen.