Det er ingen spøg: USA overvejer færre coronatests

Det Hvide Hus har bortforklaret Donald Trumps kritik af coronatests som en vittighed. Men nu overvejer man at fjerne støtten til testcentre.

Den amerikanske regering vil ikke længere betale for de midlertidige klinikker, hvor folk kan blive testet for coronavirus.

Donald Trumps regering planlægger at stoppe både sin finansiering og sin støtte til testmulighederne flere steder i USA ved månedens udgang, fortæller flere amerikanske medier blandt andet de amerikanske tv-stationer NBC og CNN.

Nyheden kommer, efter der i flere dage har været usikkerhed om Trump-regeringens holdning til corona-testning.

Lørdag vakte præsident Trump opsigt, da han på et vælgermøde i Oklahoma argumenterede for, at man burde teste færre, fordi man så ikke ville finde så mange corona-smittede.

- Når man tester så meget som vi gør, så finder man flere smittede. Så jeg har sagt til mine medarbejdere: ”Hold venligst op med at teste så meget”, sagde præsidenten.

Efter vælgermødet fik Trumps kampagnemedarbejdere travlt med at slå fast, at det bare var for sjov:

- Det var noget, han sagde i spøg. Enhver påstand om, at testningen begrænses, er helt grundløs, sagde pressesekretær Kayleigh McEnany på en pressekonference mandag.

Vicepræsident Mike Pence afskrev ligeledes mandag Trumps ord som et ”øjebliks indskydelse”.

Gentog budskabet

Samtidig med, at præsidentens medarbejdere havde travlt med at bortforklare Trumps bemærkninger, så gik præsidenten imidlertid ud og gentog sit budskab:

- Antallet af tilfælde stiger i USA, fordi vi tester meget mere end noget andet land og stadig udvider testningen. Færre tests ville afsløre færre tilfælde, skrev han mandag på Twitter.

Tirsdag fortsatte usikkerheden.

Trump-regeringens øverste lægelige rådgiver, doktor Anthony Fauci, vidnede i Kongressen om det amerikanske test-program, og her afviste han klart, at det var regeringens politik at teste færre.

- Det er lige modsat. Vi vil lave flere tests, ikke færre, sagde Anthony Fauci ifølge NBC.

Men straks efter slog præsident Trump så igen fast, at hans forslag om færre tests skam var alvorligt ment:

- Jeg spøger ikke. Det kan jeg godt fortælle jer, sagde han til pressekorpset i Det Hvide Hus.

Flest i hele verden

Han fastholder, at USA er alle andre lande langt overlegne, når det gælder corona-testning:

- Vi har det bedste testprogram noget sted i verden. Vi tester bedre end noget andet land i verden. Vores tests er verdens bedste, og vi laver flere end noget andet land. Og når vi har flere tests, så finder vi også flere smittede, sagde han tirsdag ifølge magasinet Politico.

Ifølge hjemmesiden Worldometer, der følger corona-udviklingen i hele verden dag for dag, har USA gennemført omkring 30 millioner tests, hvilket klart er det højeste tal i verden.

Men set i forhold til indbyggertal er det ikke enestående. I USA har man lavet 90.000 test per million indbyggere, mens det tilsvarende tal i Danmark ligger på 165.000 test per million indbyggere. På en liste over alle verdens lande ligger USA på en 26. plads, mens Danmark ligger på en 13. plads.