Udland

24-årig kørestolsbruger kan blive yngste medlem af Repræsentanternes Hus

Ung, ærkekonservativ republikaner vælter præsidentens favorit - men siger selv, at han er den stærkest mulige Trump-tilhænger.

En kandidat, der stadig er for ung til at blive valgt til Repræsentanternes Hus, har tilføjet præsident Donald Trumps foretrukne kandidat til posten et stort nederlag.

Den 24-årige Madison Cawthorn, der sidder i kørestol efter en trafikulykke, blev tirsdag valgt som Republikanernes kandidat til Repræsentanternes Hus i den vestlige del af den vigtige svingstat North Carolina.

Man skal være mindst 25 år for at kunne blive medlem af Repræsentanternes Hus, og det er Madison Cawthorn ikke endnu. Men han fylder 25 til august, så han når lige at opfylde alderskravet, når valget holdes til november.

Bliver han valgt, så bliver han det yngste medlem af Repræsentanternes Hus i moderne tid. Hidtil har det været den venstreorienterede demokrat Alexandria Ocasio-Cortez fra New York (30 år), som Madison Cawthorn ser som sit direkte modstykke i Repræsentanternes Hus.

- Brug for unge republikanere

Den unge, højreorienterede ejendomsinvestor har ført kampagne på behovet for en ny, ung generation af republikanske politikere, der kan være en ideologisk modvægt til den unge generation af venstreorienterede demokrater som netop Ocasio-Cortez.

Madison Cawthorns kandidatur har vakt opmærksomhed på flere måder.

Dels fordi han har markedsført sig selv som en 100 procent tilhænger af Donald Trump. Samtidigt med, at hans valgsejr er et nederlag for Trump, der havde givet Cawthorns modkandidat Lynda Bennett sin uforbeholdne støtte.

Cawthorn gjorde sig efter valgsejren umage for at understrege, at hans sejr netop ikke skulle ses som et nederlag til præsidenten. Han slog fast, at han er mindst lige så stor en Donald Trump-tilhænger som sin modkandidat og at han ser frem til ”at kæmpe side om side med vores præsident, når jeg er blevet valgt til november”, skriver New York Times.

- Jeg vil gerne gøre én ting helt klart: Jeg støtter vores fantastiske præsident. Jeg tror ikke, dette valg har været en afstemning om, hvor stor indflydelse præsidenten har, siger han i en udtalelse efter sejren.

Våbentilhænger og jæger

Samtidigt har Cawthorns personlige historie også vakt opmærksomhed. Han er en ærkekonservativ våbentilhænger og abortmodstander, der var på vej til at blive flådeofficer, da en trafikulykke lammede ham fra livet og ned.

Han siger selv, at ulykken kun har gjort ham stærkere, mere fast i sin religiøse tro og en fighter, og på sin kampagneside lader han sig gerne fotografere i fuldt jagtudstyr og med en riffel over skulderen.

- Jeg er fuldstændig besluttet på at forsvare religiøse værdier, familieværdier og frihedsidealer, der har gjort USA stort, siger han.