Coronavirus

Verdens bedste tennisspiller så stort på coronavirus - sygdommen spredte sig omkring ham

Novak Djokovic ville gøre sit bedste under coronaepidemien, så han arrangerede en tennisturnering med publikum og holdt abefest, som om det var 2019.

Kan man få covid-19 af 5G-stråling fra mobilmaster?

Er det nødvendigt at holde afstand for at forhindre smitte? - og kan det overhovedet betale sig at blive vaccineret mod coronavirus, hvis der altså kommer en vaccine?

Personligt er jeg modstander af vaccinationer mod covid-19

Novak Djokovic, tennisspiller

Det er nogle af de spørgsmål, der har optaget familien Djokovic i Serbien på det seneste.

Men nu har verdens bedste tennisspiller Novak Djokovic og hustruen Jelena fået noget andet at tænke på.

De er nemlig begge blevet testet positiv for coronavirus, og tennisstjernen ser ud til at være medskyldig i at sprede smitte til flere andre.

Samtidig er han havnet i en shitstorm på de sociale medier.

Shitstormen har faktisk luret siden april, hvor Novak Djokovic offentliggjorde, at han er modstander af at lade sig vaccinere.

- Personligt er jeg modstander af vaccinationer mod covid-19 for at kunne rejse, sagde han under et virtuelt møde med en gruppe serbiske atleter på Facebook 20. april.

En tvivlsom rollemodel

Novak Djokovic er nok bedst kendt for sine bedrifter på tennisbanen. Han er en af Serbiens mest populære mænd, men der er ikke alle, der mener, at han udfører jobbet som rollemodel ret godt.

Tennisstjernen er nemlig fortaler for en række temmelig alternative teorier.

I Instagram-videoen her fortæller han for eksempel, at han mener, følelser kan ændre den kemiske sammensætning af vand - og i dette interview fra 2018 fortæller Novak Djokovic, at han tror på telepati og telekinese.

Hustruen Jelena Djokovic ser ud til at være med på idéerne - for eksempel har hun for nylig fået fjernet en video af faktatjekkerne på Instagram, fordi den påstod, at stråling fra 5G-mobiltelefoner kunne smitte folk med coronavirus.

Præcis hvorfor familien Djokovic også er imod vaccinationer står ikke helt klart, og tennisstjernen var en smule vag, da han forsøgte at uddybe under interviewet 20. april.

- For at være helt ærlig, så er jeg forvirret ligesom resten af verden. Selvom jeg har adgang til information og ressourcer, bliver jeg i tvivl om, hvad der er det bedste at gøre, sagde Novak Djokovic.

Nu kunne man måske tro, at "det bedste at gøre" under en pandemi, hverken inkluderer større forsamlinger, håndtryk, boldspil eller anden tæt kontakt, men det mente Novak Djokovic tilsyneladende ikke.

Stjernens gode idé

I stedet valgte den 33-årige serbiske rollemodel at stå i spidsen for sin egen tennisturnering - Adria Tour - der skulle samle penge ind til velgørenhed.

Turneringen skulle spilles på Balkan i fire weekender fra 13. juni til 5. juli.

Første runde blev gennemført i Serbien med store navne som Dominic Thiem, Alexander Zverev og Grigor Dimitrov på deltagerlisten.

Der var tusindvis af tilskuere.

Og der blev ikke holdt afstand.

Novak Djokovic sprang endda op og bankede sin brystkasse mod en af sine kolleger - Filip Krajinovic.

Der blev også tid til et slag basketball.

Og fodbold.

Om aftenen gik tennisstjernerne så i byen og dansede limbo.

Lidt senere på aftenen smed de glade mænd trøjerne, og mindst en af dem lavede 'ormen' på diskotekets gulv, viser en video fra stedet.

Turneringen fortsatte ugen efter i Kroatien, hvor der lige blev tid til lidt tennis og nogle knus.

... inden tennisspilleren Grigor Dimitrov kunne fortælle, at han var blevet testet positiv for covid-19.

Han var ikke den eneste - tennisspillerne Borna Coric og Viktor Troicki samt sidstnævntes gravide hustru havde også coronavirus i lungerne, og det samme havde Novak Djokovic trænere Marco Panichi og Christian Groh.

Og så blev den tennisturnering aflyst.

Smittespredning og shitstorm

Nu kunne man måske tro, at sygdomsudbrud i deres nærmeste omgangskreds var nok til at få Novak Djokovic og hans hustru til at gå til lægen for at blive testet med det samme, men det nægtede de ifølge avisen The Guardian.

I stedet tog de et fly hjem til Beograd, hvor testresultaterne tirsdag viste, at de begge var blevet smittet.

- Jeg er ekstremt ked af det over et hvert smittetilfælde. Jeg håber, at det ikke vil gå ud over nogens helbred, og at alle forbliver raske, skrev Novak Djokovic i en meddelelse efter den positive test.

- Alt, vi har gjort den seneste måned, har vi gjort med hjertet og de mest oprigtige intentioner, skrev han videre.

Tirsdag havde han ingen symptomer.

Til gengæld er tennisstjernen nu kommet i modvind.

Herunder er det for eksempel den australske tennisspiller Nicholas Kyrgios, der skriver:

- Jeg beder for alle de spillere, der har fået covid-19. Skriv ikke til mig om noget, jeg har gjort, der har været 'uansvarligt' eller der kan kaldes 'dumt' - det her tager prisen.

Den britiske tennisstjerne Dan Evans kalder Novak Djokovic for "uansvarlig" i et interview med BBC, mens skotten Andy Murray kalder episoden for "en lærestreg for os alle".

Og det er ikke kun i tennisverdenen, der bliver rystet på hovedet.

Her er det for eksempel den amerikanske virolog Dena Grayson, der kalder Novak Djokovic en "covidiot".

Sportsbloggen Barstool Sports går så langt som til at udnævne Novak Djokovic til "årets røvhul".

Og her kalder komikeren Sarah Dempster den serbiske tennisstjerne for “NoVAX DjoCOVID” - på grund af hans vaccinemodstand.

Novak Djokovic selv har i øvrigt meddelt, at han vil gå i karantæne i Serbien de næste 14 dage.

Der er i skrivende stund registreret 13.092 tilfælde af coronavirus i landet, mens 263 ifølge myndighederne er døde af sygdommen.

Ifølge mediet Balkan Insight, der har kigget myndighedernes tal efter i sømmene, er dødstallet i Serbien dog formentlig helt oppe på 632, fordi der er blevet fiflet med tallene.

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvor meget tennisturneringen vil betyde for antallet af smittede i Serbien og Kroatioen.